Dec 22, 2010

BERBALOIKAH MILIKI BIODISC?

Zaman sekarang ni macam-macam penyakit timbul. Statistik tak pernah turun. Kalau saham ada juga naik turun, tapi graf penyakit sentiasa meningkat. Kalau kanser 1 daripada 4 orang, kanser paru-paru 9 daripada 10 orang perokok, diabetes 1 daripada 7 orang dewasa kena. Ini fakta bukan auta.
Bila dah kena penyakit kronik, sudah tentu memerlukan kos yang sangat tinggi. Kalau kanser sehingga RM40,000 kos rawatan. Begitu juga kos pembedahan seperti diabetes yang kosnya ribuan ringgit. Baru-baru ni mak seorang kawan kena potong kaki sebab diabetes, pakai kaki palsu. Tahu berapa harga kaki palsu? RM4000. Sedih...kaki dah takde, kena pakai kaki palsu pula.
Berbaloi tak miliki biodisc?
En Azri dari Skudai kena sakit buah pinggang. Belum sampai tahap kena hemodialisislah, tapi kena banyak telan pil. Berpuluh-puluh pil kena telan. Kenyang makan ubat katanya. Ada 1 jenis ubat tu kesannya berak jadi sembelit. Tapi sekarang alhamdulillah. 3 bulan dia guna biodisc. Lepas tu tak makan ubat lagi sampai lani.
Kalau kena hemodialisis. 1 kali buat RM300 katakan. 1 minggu 3 kali kena cuci. So seminggu RM900, sebulan RM3200.
Berbaloi tak miliki biodisc?
Ada seorang lagi kawan juga. Perempuan..muda lagi...dalam 30-an. Dia ni memang ada history family ada diabetes. Tapi masa bulan puasa hari tu dia bantai 100 plus tiap2 malam, nak hilangkan ngantuk buat kuih katanya. Kena bisul kat kaki ... biarkan. Akhirnya merebak. Admit Hospital Batu Pahat. Masa melawat tu, macam nak muntah baunya. Tak lama...kembali kepada Yang Maha Esa. Bukan nak menghina atau menakutkan. Ia realiti. Kalau kita tak berjaga2 banyak penyakit boleh datang disebabkan salah kita sendiri yang tak menjaga makan minum atau mengamalkan cara hidup sihat. Bukti banyak di sekeliling kita sama ada ahli keluarga, saudara mara, jiran tetangga atau rakan taulan.
Sebagai langkah berjaga-jaga elok kita miliki biodisc. Kata orang beringat sebelum kena, mencegah lebih baik daripada mengubat dan sediakan payung sebelum hujan.
Berbaloi miliki biodisc. RM1960 seumur hidup. Boleh digunakan seluruh keluarga dan mudah digunakan. Kita berusaha Allah tentukan.
Setiap penyakit ada ubatnya kecuali maut.

No comments:

Post a Comment

Komen dan pertanyaan anda sangat dialu-alukan.
Komen yang berunsur fitnah, menghina, tidak membina, lucah dan keterlaluan akan didelete. Hanya registered users termasuk open ID sahaja dibenarkan komen. Anonymous tidak lagi kerana ada di antaranya yg tidak bertanggungjawab dgn memberi komen yg mengutuk tapi tak berani perkenalkan diri. Kami tidak menjalankan urusan dengan berselindung.
Nama, emel, no telefon, no akaun bank, gambar dan FB saya adalah benar.