Dec 16, 2010

PELABURAN INTERNET-SCAM/TIPU

PELABURAN MELALUI INTERNET - IT'S TOTALLY A SCAM/PENIPUAN

assalamualaikum & salam sejahtera tuan-tuan & puan-puan yg dihormati;

saya terpanggil utk membawa ke pengetahuan anda serta memberikan
penerangan mengenai kegiatan pelaburan melalui internet yg kini berleluasa
di dalam masyarakat kita, termasuk warga maktab ini sendiri. terdapat
kelompok
masyarakat kini yg 'tengah galak' utk meraih keuntungan besar segera yg
kononnya sampai 100-200% dlm tempoh 100hari sahaja. saya ingin sekadar
berkongsi sedikit pengetahuan saya dalam bidang jenayah komersil & jenayah
siber dan hasil kajian saya terhadap kes-kes seperti ini.

kini terdapat berjenis-jenis website seperti winfli.com, abfund.com,
euro-america index, ebarrel, swiss cash dan pelbagai lagi. kononnya mereka
adalah syarikat pelaburan produk dan minyak luar negara berprestij,
sedangkan itu semua adalah rekaan semata-mata utk mengabui mata
mangsa-mangsanya. ini semua adalah suatu bentuk scam era internet/
penipuan/fraud/ skim cepat kaya/ sistem piramid semata-mata. kita kena
ambil pengajaran dari apa yg telah berlaku seperti kes the infamous pak
man telo dulu. cuma yg ini adalah "sistem pak man telo moden". (jatuhnya
pak man telo dulu adalah kerana agen-agennya yg songlap duit berjuta-juta.
semasa tu duit dikutip secara manual)

FAKTA...
1. tidak ada business pelaburan yang mampu membayar memberikan pulangan
segera yg begitu tinggi dlm tempoh masa yg begitu singkat. (pelaburan
terbaik di bank2 malaysia pun hanya mampu memberikan keuntungan sedemikian
di dalam tempuh 10 TAHUN pelaburan!!!)
2. tidak ada pelaburan yg memberikan keuntungan yg tetap DAN TERJAMIN
KEUNTUNGANNYA. tentu ada turun naiknya mengikut pasaran semasa, itulah
pelaburan namanya.
3. business yg begitu besar kononnya itu, tidak akan memerlukan pelaburan
individu-individu 'ciput' seperti kita, ia tentu mampu berurusan terus dgn
company gergasi yg mampu membuat pelaburan yg besar sekali gus... tetapi
kenapa kononnya memberi/membuka peluang utk kita...KERANA INSAN KERDIL yg
fool SEPERTI KITA INILAH YG MUDAH utk ditipu.


MODUS OPERANDI...
1. sila anda semak semua websites tersebut, patent penipuannya sama
sahaja. masuk minima us100.00 =rm380. ( kenapa tidak rm350), setiap hari
akan dapat us1.80, (dapat bawa masuk ahli(mangsa) baru, ada komisen lagi),
dan apabila cukup 100 hari akan dapat us200-250.00
- adakah anda sanggup nak keluarkan us1.80 setiap hari! buang masa sahaja
kan. nampak di monitor skrin memang bertambah akaun anda, jadi tunggu pula
10 hari...dapat us18.00 sahaja, tak berbaloi juga, jadi tunggulah juga
sampai 100hari. sedarkah anda sepanjang tempoh 55 pertama hari tersebut,
sebenarnya anda hanya mengambil balik duit sendiri yg berjumlah us100.00
tersebut. dan apabila telah cukup tempohnya 100 hari matang, anda ada 2
pilihan samada nak mengambil untung tersebut ATAU MENAMBAH PELABURAN!!!.
disinilah selalu anda akan terperangkap....anda akan berkata TELAH
TERBUKTI anda mendapat untung berganda tersebut...AKU KAYA!!! tapi apalah
sangat dapat untung rm380 itu dalam tempuh lebih 3 bulan kan. anda akan
berkata lagi... RUGI aku tak labur us1,000.00 dulu, kalu tidak sudah tentu
aku dapat untung rm3,800.00 dlm tempoh 100hari... MAKA anda pun tidak
mengambil pelaburan asal rm380 tersebut, malah menambah lagi (biasanya
dari pinjaman lah) dan lagi dan lagi...

2. apa yg anda dapat (sekiranya dapat dan masih bernasib baik) adalah
daripada duit orang-orang (mangsa bawahan) yang baru masuk/ menambah
pelaburan. SEBENARNYA ANDA SEDANG BERJUDI DENGAN MASA & NASIB.

3. sistem piramid tersebut adalah duplication/meniru cipta antara mereka.
malah sekiranya anda pakar dalam bidang internet tersebut, anda juga boleh
copy saja dan menjadi multi jutawan (yg putar alam) dalam tempuh 3 bulan
sahaja.



BILA ANDA AKAN TERSEDAR...

1. apabila conmen (kaki tipu) tersebut telah cukup targetnya... mungkin
mereka sedang mengumpul duit-duit mereka yg anda dermakan tersebut
sehingga us100 juta. MUNGKIN ESOK LUSA SUDAH CUKUP TARGET MEREKA, maka
mereka akan terus menutup web tersebut. (kerana mereka tidak *****...)
2. apabila pehak berkuasa kita (JSJK/BANK NEGARA) telah mengumpulkan
bukti2 yg cukup, dan melakukan serbuan kerana ini terang2 adalah kes
illegal deposit taking-suatu kesalahan di bawah sek 25, BAFIA 1989 (yg
mungkin beroperasi hanya dari lokasi sebuah
apartmen di taman perumahan anda saja), maka web tersebut akan ditutup
oleh pehak berkuasa...
DARI MANAKAH ANDA NAK DAPATKAN KEMBALI DUIT ANDA!!! jual lah kereta anda,
jual lah rumah anda DAN BAYARLAH HUTANG ANDA. kerana tiada perjanjian,
tiada dokumen...tiada apa-apa.

bagi sesiapa yg dah termasuk/bercita-cita nak masuk...ingin mendapatkan
penjelasan lanjut, hubungi saya utk penerangan yg lebih jelas... tiada
sebarang bayaran dikenakan.



yg ikhlas...

supt rohaimi b md isa
ketua unit pengajian siasatan jenayah komersil.

3 comments:

  1. kat mane2 aku nampak entry nih... udah2 lah tu copy paste.....

    ReplyDelete
  2. mmg copy paste pun. sbb tu nama penulis tak dibuang. kan bagus info ni...kenape

    ReplyDelete

Komen dan pertanyaan anda sangat dialu-alukan.
Komen yang berunsur fitnah, menghina, tidak membina, lucah dan keterlaluan akan didelete. Hanya registered users termasuk open ID sahaja dibenarkan komen. Anonymous tidak lagi kerana ada di antaranya yg tidak bertanggungjawab dgn memberi komen yg mengutuk tapi tak berani perkenalkan diri. Kami tidak menjalankan urusan dengan berselindung.
Nama, emel, no telefon, no akaun bank, gambar dan FB saya adalah benar.