Dec 20, 2011

BELI BIODISC ONLINE

Baru2 ni keluar paper, statistik menunjukkan ramai rakyat Malaysia mudah kena tipu oleh sindiket awang hitam, selain boleh berbahasa Inggeris, ramai rakyat Malaysia dikatakan mudah termakan pujuk rayu dan sandiwara mereka. Antara jenis penipuan seperti terima bungkusan hadiah, harta pusaka, menang loteri dsb. Yang terbaru wanita 40-an kena tipu bukan 1k, 2k tapi lebih RM1 juta angkara jenayah siber ini.

Amat mudah rakyat kita kena tipu Awang hitam yang sangat licik dan pro, selain peralatan yg canggih, mereka juga menggunakan khidmat rakyat tempatan sendiri yang termakan dek pujuk rayu atau budi (atau body) mereka. Yang kelakar selain hebat di ranjang, siap mandikan, bedakkan dan pakaikan baju sekali. Sebab itulah mereka sanggup bantu pinjamkan akaun mereka untuk tujuan penipuan ini.

Paper hari ini pula keluar statistik Paypal rakyat Malasia belanja RM1.8 bilion tahun lepas secara online. Namun ramai alpa atau kurang arif tentang keselamatan transaksi internet.

Sebenarnya saya sendiri pernah juga terkena. Tapi amaunnya taklah banyak. Itupun kita percaya dengan servis dan kredibiliti dia sebelum ini dengan pelanggan lain. Segalanya terpulang kepada kebijasanaan kita sendiri menilai betul, sahih atau tidak sebelum berurusniaga.

Begitulah juga untuk anda membeli biodisc. Ada juga yang call saya untuk beli biodisc tapi lepas tu kata sibuk, tak sempat dsb. Sebenarnya tak perlu susah2. Semua urusan boleh dilakukan secara online di rumah, pejabat atau di mana2 sahaja. Biodisc akan dipos terus ke alamat anda.

Kes paling jauh ialah En Awang dari Labuan yang isterinya telah pulih dari sakit gastrik asbab menggunakan biodisc yang diuruskan secara online melalui saya. So, kalau percaya boleh kita uruskan tanpa berjumpa macam En Awang, tapi kalau nak pergi sendiri ke ofis QNET pun dialukan-alukan. Selain yakin ori dan dapat lihat sendiri ofis, anda juga boleh dapat terus dan bawa balik. Terpulang...



Sebenarnya

Dec 10, 2011

BAHAN RADIOAKTIF DALAM BIODISC PALSU

Dalam pos sebelum ini saya ada menyatakan tentang biodisc replika, palsu, tiruan dari China, Australia, Amerika Syarikat dan dijual dengan murah di laman web mereka, ebay atau laman web ejen mereka.

Murah konon harga bukan Multi Level Marketing. Biodisc dah popular. Maka mereka ambil kesempatan dari mereka yang akan cari maklumat tentang biodisc di internet. Tak caya cuba anda taip biodisc. Mesti anda akan terjumpa iklan berbayar mereka di sebelah kanan atau ranking no 1 agar si pencari klik dan terkejut apabila melihat harga yang ditawarkan lebih murah dari harga yang mereka dengar. Maka mereka yang tiada maklumat lengkap dan sahih akan buat keputusan yang silap dengan membeli biodisc palsu tersebut. Dan yang menariknya berkesan pula menyembuhkan penyakit tertentu, mungkin. Benar dan tidak mustahil. Tetapi ingin saya beritahu kepada yang berminat, oleh kerana biodisc ori dicipta oleh Ian Lyon eksklusif untuk QNET, sudah tentu penciplak tidak memperoleh teknologi pembuatannya. Justeru bahan-bahan tertentu dimasukkan ke dalam produk mereka yang kemungkinan memberi kesan penyembuhan dan tak mustahil bahan radioaktif dimasukkan ke dalam biodisc palsu. Baca artikel di bawah tentang penggunaan bahan radioaktif dalam kehidupan termasuk untuk merawat penyakit. Ya, harga biodisc palsu memang murah, tetapi jangka hayat penggunaannya tidak dapat dipastikan. Mugkin 3 bulan, 6 buan atau 1 tahun. Lepas itu ia tidak berfungsi lagi. Mugkin perlu dicas dsb. Berbanding biodisc ori yang dimampatkan dengan 13 jenis mineral semulajadi. Fikir-fikirkan...

Radioactivity explained

What is radioactivity?
Everything in the world is made up of atoms. Some atoms are unstable and change or decay, until they become more stable, emitting their surplus energy as radiation. These atoms are called radionuclides, and radioactivity is the spontaneous emission of radiation from the atomic nucleus.

Where is it?
Radionuclides are in the air we breathe, the water we drink and the food we eat. Even our bodies contain them. Many radionuclides were formed long before our own solar system came into existence, while some are continually created in the Earth's atmosphere by the action of cosmic rays.

How do we use it?
Radioactive materials are used in industry for a variety of purposes, including:

measuring the thickness and integrity of structures and materials
preserving food diagnosing disease and injury and (in larger doses) treating diseases like cancer defence, in nuclear weapons, submarine propulsion and armour piercing shells power generation.

Nov 25, 2011

HARGA BARU LAMPU BIODISC

Baru tadi uruskan ada orang dari Kluang beli lampu led biodisc Max Liu. Harga dah naik jadi RM230 seunit + pos RM10 = RM240. Dia kata yang baru ada bunyi buzzer, lampu lama dah habis dan tak keluar lagi.

So kepada sesiapa yang nak beli lampu biodisc sila hubungi saya. Harga sama jika anda beli terus dari Max Liu. Saya boleh uruskan ke seluruh negara. Cuma Sabah/Sarawak tambah RM5 lagi.

SVCON QNET

Semua wakil (IR) Qnet dan semua yang berminat mengetahui lebih lanjut tentang biodisc dan Qnet dipersilakan hadir ke Hotel Permai Inn, Batu Burok, Terengganu pada 26 dan 27 November.
Kepada sesiapa yang nak dengar sendiri mereka yang telah berjaya dalam bisnes dan juga testimoni biodisc sila datang dan nilaikan sendiri, tipu, scam atau tidak Qnet dan biodisc.
Qnet turun padang. Google aje tak cukup. Tak fair anda buat judgment hanya dengan membaca blog-blog yang memaparkan isu-isu yang negatif dan anti saja, tanpa anda datang dengar dan lihat sendiri. Tanya, komen dan komplen di sana jika ada yang tak puas hati dan sebagainya. Boleh jumpa kawan saya, En Zul Fardy, dia sedia membantu menjawab segala kemusykilan anda. Save no dia 017-7815684. Zul menunggu segala persoalan dari anda.

Oct 20, 2011

BIODISC PALSU HARGA BUKAN MLM



PROGNOS CERTIFIED 2006

Awas biodisc tiruan palsu dari China dan dijual dengan harga murah dan borong di ebay.com, alibaba.com (website China), wholesale-pendant dan sebagainya. Rekod jualan mereka menunjukkan ia dijual mulai Jun 2011 sedangkan QNET (dulu Questnet) telah mula memasarkan biodisc sejak 2006 (lihat tahun pengesahan pada sijil Prognos, Germany).
Oleh kerana biodisc telah popular dan mendapat permintaan yang tinggi di pasaran, maka ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan mengaut keuntungan cara mudah iaitu dengan meniru. Tak susah bagi mereka untuk tiru sebab ia cuma sekeping kaca, tapi apa ada di dalam kaca? Biodisc original QNET telah terbukti berkesan dengan banyak testimoni yang terkumpul, sama ada didokumenkan atau tidak. Jadi terpulang kepada anda. Kalau nak murah belilah di ebay tapi tak tahulah saya, dimampatkan dengan 13 jenis mineral semulajadi atau tidak di dalamnya. Tapi ia memang confirm palsu, ciplak atau tiruan. Tak percaya anda emel lah pada mereka tanya siapa yang cipta biodisc mereka dan ada tak testimoni dan pensijilan mereka.
Ia dijual murah kononnya sebab bukan MLM. Untuk makluman anda, kebanyakan yang beli biodisc bukan untuk MLM tapi untuk mengubati penyakit yang dideritai mereka. Setakat ini alhamdulillah, tidak mengecewakan malah menakjubkan dan unbelieveable.
Ada juga bukan setakat tak percaya, tapi mengutuk, mencaci dan lebih teruk mencarut dengan mengatakan stupid, bodoh, bangang, dungupiang, wadefak, samdol, hindu, monyet dari hutan dan sebagainya. Tapi kebanyakannya tak berani perkenalkan diri, baling batu sembunyi tangan...penakut.
Bagi mereka testimoni dibuat-buat, tipu dan tak boleh dijadikan hujah. Ok, cuba kita fikirkan, kes saya aje cukupklah, ada seorang suami sms saya dari Labuan nak beli biodisc untuk rawat penyakit isterinya yang dah cuba macam-macam ubat tapi tak sembuh. Lepas tu dia beli biodisc dari saya. Dalam masa 2 bulan, alhamdulillah penyakit isteri dia sembuh. Agak2 apa perasaan dia kalau saya kata kat dia : penipu, bodoh, bangang, dungupiang kepada dia sebab mendakwa penyakit isteri dia sembuh bila guna biodisc. Common la brader, takkan nak tipu diri sendiri kot. Kalau anda tak pernah guna atau jumpa orang yang sembuh penyakit guna biodisc, dan anda tak percaya, itu hak anda, tapi bagi kami yang dah jumpa banyak kes, kami tak boleh menipu diri sendiri.
Orang yang beli biodisc ni pun, tak timbul isu tak dapat pulangan atas pelaburan, sebab ini bukan skim pelaburan. Kalau nak melabur sila melabur dalam ASB, Public Mutual atau unit trust yang lain. Manakala marketing plan itu adalah untuk sesiapa yang berminat untuk memasarkan produk company dengan syarat komisen yang telah ditetapkan. Kalau tiada sales yang telah ditetapkan tiadalah komisen. Bukannya setiap minggu anda akan dibayar. Kalau macam, tu memang boleh lingkup co. Plan itu adalah satu kaedah bagi sesiapa yang rajin promote produk co, bukan sistem untuk cepat kaya.
Saya sendiri di Batu Pahat diajar oleh kawan2 termasuklah semasa talk, untuk share kebaikan biodisc, manakala marketing plan itu kepada sesiapa yang berminat sahaja, sebab tak semua orang minat bisnes. Ada yang nak pakai aje. So tiada paksaan untuk anda beli biodisc dan memasarkannya. Kalau rasa mahal biodisc ori, belilah kat ebay, ada yang murah, tak tahu dari mana, tapi jangan hubungi saya atau mana2 wakil atau co.

Oct 12, 2011

HARGA BIODISC TERKINI - BIODISC 2


1 UNIT RM1900 + RM70 (REGISTER) + RM40 (POS) = RM2010
2 UNIT (FAMILY PACK) RM2260 + RM70 (REGISTER) + RM40 (POS) = RM2370

Oct 9, 2011

TESTIMONI BIODISC PELBAGAI

Testimoni biodisc ni sy copy dari laman web kualumpurcity.olx.com.my

Masalah kesihatan semasa mengandung

Saya telah menggunakan produk ini untuk kesihatan keluarga. Isteri saya mengalami masalah kesihatan semasa mengandung dan sering kali keluar masuk hospital. Setelah isteri saya mengamalkan minum air sahaja kesihatan isteri saya semakin baik sehingga tibanya hari bersalin. Ini memang berguna dan saya juga mendapat faedah membantu orang lain dan menjalan kan perniagaan ini. Apa tunggu lagi Raise Your Self To Help Mankind (RYTHM) - zaidil

Imuniti Kuat

biodisc mmg best, dengan izin Allah dah lama ana x pergi ke klinik la.. hari tu H1N1 pun ana kene 3hari sahaja, lepas tu ok, imunity kuat kot.. hehe
bagi yang nak merasai pengalaman berimaginasi(kawalan minda bawah sedar), sebelum tidur letakkan biodisc kat tgah2 alis mata (chakra ajna) 30minit, it will sharpen and increase your imagination.. ana dah cuba.. - amin

Kanser

Saya mula mengenali BioDisc pada November 2008 & menjadi rakan kongsi QuestNet 2 minggu selepas diperkenalkan oleh 'school mate' saya. Saya mula mencuba BioDisc kepada sepupu saya yang menghidap kanser. Sudah beberapa kali melalui kemoterapi namun belum juga mampu mengurangkan sakit yang dialami. justeru itu saya perkenalkan BioDisc kepada beliau & dengan berkat usaha serta penggunaan BioDisc secara 'Ekstrem' selepas hampir 3 bulan beliau kembali sihat dari kanser -
radhi, Sibu

Buah Pinggang

biodisc....saya mengidap penyakit buah pinggang dan kini mejalani rawatan dialisis,selalunya selepas rawatan dialisis saya akan mengambil 1 suntikan tambahan darah(recomon) dan kini setelah menggunakan biodisc dari november 2010 hingga sekarang saya tidak lagi mengambil suntikan tersebut kerana darah merah saya mula bertambah normal hanya dengan minum air tersebut,malah doktor pun terkejut bagai mana seorang pesakit buah pinggang boleh menambahkan sel darah merah semula - sahibi

Masalah Kulit

Saya guna biodisc semenjak bulan Mei 2010, Kini sembuh sepenuhnya dari elegec kulit dan gatal2 yang kuat. Anak murid saya yang gatal keturunan juga dah hampir sembuh seterleh dispray, minum dan disuluh - Mat Rani, Putrajaya

Ghout

assalamualaikum, sy br mencube biodisc ni (pinjm dr saudara sy) utk ayh sy yg sdg mengidap ghout, xblh berjln hampir 2 thn. perubhn minum air selama seminggu, ayh selalu buang air besr, hy dgn minum air. insyallah hari ini, sy akn miliki biodisc sndri utk kegunaan ayh n keluarga. kita hy mcube, Allah yg tentukn. sy hrp sgt2 ayh dpt bjln spt biase - Nur

Meningkatkan Tenaga

saya baru jer beli biodisc 27 julai baru ni..memang tak dinafikan kehebatannya.biasanya kalau saya main badminton,dari kul 3 sampai 5,memang penat giler,konfem balik rumah tidonyer.tapi biler saya pakai biodics ni(letak dalam porchbag,saya boleh stay sampai malam,abis main kul 5,kul 8 sampai 10 tuisyen lak,menten jer tak rasa letih sangat,semalam pagi mesin rumput sampai tengah hari,balik rumah boleh ajak isteri keluar lagi sampai malam.memang ajaib biodisc - mfoona

Sakit kaki

bio disc memang bagus.Ibu saya mengalami sakit kaki, susah nak berjalan. Setiap malam tak dapat tidur kerana bisa. Alhamdulillah , setelah menggunakan bio disc kaki ibu saya telah sembuh dan boleh tidur dengan lena.TQ bio disc- azli

Kawan saya kena kanser otak skrg ni dah boleh berjalan & makan seperti biasa tapi kena rajin le sikit suluh k. sebelum ni x boleh b'jalan hanya bole duduk saja, hanya makan bubur aje - Hanif

Lanpeugeot - saya dah rekomenkan air biodisc nie kepada kawan2 yg rata2 memberikan kepada ibubapa mereka yg ada sakit lutut,darah tinggi,kencing manis. dgn aturan minum sekurang2nye 6-8gelas sehari selama seminggu hingga 3 minggu, kesihatan ibubapa mereka bertambah baik dan memuaskan. jadi walaupun air biodisc nie bukan ubat tetapi mujarab. jadi sebagai anak yg menghargai jasa ibubapa, kawan2 saya telah dapat memberi alternatif penjagaan kesihatan kepada ibubapa mereka. jadi biodisc memang lah bagus.

Salbia Kampun - Saya sering mengalami sakit dada diikuti debaran jantung yang luar biasa dan sering penat setelah menggunakan bio disc Chi Pendant dan meminum air yg dirawat menggunakan bio disc selama 2 mingu saya dapati x da lagi serangan tersebut malahan saya semakin cergas, dan caya lah hanya meminum air tsb kolestrol suami saya kembali normal,thyroid(bengkak leher) nya juga semakin mengecil...Syukur pada kuasa Allah diatas penemuan penyembuh ini.

suewarni mohd - sy kenal biodisk ni dr kwn sy,mulanya sy mcm tpcya sgt lalu kwn sy pinjamkan seminggu,sy minumkan air biodisk kpd abg sy yg dah 8 kali operate otaknya akibat jankitan kuman dlm otak..mmg npak perubahan..spnjg sy guna biodisk kwn sy tu mmg sy teruja dgn keajaibanNYA..kita hanya berikhtiar dlm apa hal namun DIA juga yang MAHA BERKUASA..sy syorkan gunalah biodisk,

Oct 5, 2011

KEAJAIBAN ANTI CLOCKWISE (LAWAN JAM) - SUNNATULLAH

Sekarang ni musim haji. Tahukah kita mengapa syarat tawaf ialah kaabah mesti di bahu kiri kita iaitu kita tawaf arah lawan jam.
Baca artikel ini.

TAWAF

Pergerakan mengelilingi Kaabah arah lawan jam memberikan tenaga hayat secara semula jadi daripada alam semesta. Sebenarnya pusat bumi itu bukan sekadar untuk bumi saja tetapi ia seakan satu ruang atau suis yang mengawal seluruh cakerawala, bintang, matahari, planet dan ruang angkasa. Bermakna pusat bumi itu ada tenaga yang cukup kuat yang tidak boleh dili hat, dengar, rasa tetapi boleh dikesan frekuensinya.

Pergerakan lawan jam di dalam jumlah tujuh pusingan. Katanya, semua yang ada di alam ini bergerak mengikut lawan jam, Allah telah tentukan hukumnya begitu. Elektron mengelilingi nukleus, molekul protein terbentuk dari kiri ke kanan, darah beredar juga dari arah yang sama di dalam badan, sperma juga beredar mengikut lawan jam, matahari, bulan dan planet semuanya berputar mengikut hukum yang sama.

Peredaran darah atau apa saja di dalam tubuh manusia mengikut lawan jam. Justeru dengan mengelilingi Kaabah mengikut awan jam, bermakna peredaran darah di dalam badan meningkat dan sudah tentunya akan menambahkan tenaga. Sebab itulah orang yang berada di Mekah sentiasa bertenaga, sihat dan panjang umur.

P/S: Salah satu kaedah rawatan biodisc ialah suluhan arah lawan jam.

Oct 4, 2011

E-SMOG & BIODISC

Pernah dengar tentang e-smog tak? Tak pernah? Tapi saya percaya, korang semua mesti pernah rasa pening2 kepala terutama bila lama ngadap komputer. Sila baca artikel ini, bagaimana biodisc membantu mencegah kesan e-smog.

E-smog

Electro-smog is a term for all artificially produced electrical and magnetic fields as well as electromagnetic radiation, also known as EMF or Electro Magnetic Field.
Invisible, inaudible and odour-free – but everywhere present.
The result of the enormous and continued growth in electrification in everyday life,
Electro-smog disturbs the growth of cells and the information flow between cells.

Where does electro-smog come from?

-domestic electrical installations and household equipment, transformers etc.
-high-voltage lines, power supplies, cables and wires.
-mobile telephones, baby-phones, wireless telephones, WiFi LAN’s.
-radio and television, radio communications, satellites.
-civil & military radar stations and airplane radar transmitters.
-electric motors and transformers in general.

How does electro-smog affect your health?

Electro-smog is responsible for a condition known as electrosensitivity (ES) or electrohypersensitivity (EHS). Symptoms include:

Headaches.
Disruptive sleep patterns.
Chronic fatigue.
Depression.
Hypersensitivity and erratic blood pressure.
Skin complaints.
Behavioural patterns in children.

Children, the elderly and anyone with a lowered immune system are most at risk from the health effects.The health effects from electrosmog can take 10 – 20 years to manifest themselves, however for some, the effect can appear immediately.
Various precautions can be taken to reduce influences that drain our Qi and weaken our immune system:
To reduce headache caused by e-smog from computers, spray BioDisc energised water at top of head (crown chakra), your 3rd eye and the heart from time to time.
Give preference to electronic devices with low amounts of radiation, for example, computer monitors with the latest TCO standards, or even better, use LCD screens.

Keeping distance is the main rule for reducing the influence of electro-smog. Keep your computer tower as far away as possible and sit back from your TV screen.
Reduce the use of wireless devices; use the speakerphone option on your cell phone, make long calls from a non-cordless telephone.

Avoid having electronic equipment in your bedroom. This includes radio alarm clocks (especially those with red digits), TV sets, video equipment and stereos. Unplugging the equipment when you go to sleep is insufficient, since monitors and TV sets take many hours to discharge entirely.

Oct 3, 2011

BIODISC: SCALAR ENERGY

Tahukah anda setiap tenaga yang mengalir mempunyai kuasa elektrik? Setiap sel di dalam badan kita mempunyai ‘mini-battery’ mengepam 70-90 millivolts dalam keadaan sihat. Bila anda makan kentang dan stik seperti mencurah minyak di atas api. Selepas makan, penghadaman yang mengeluarkan tenaga untuk kehidupan harian anda. Bila anda mati, bermakna sudah tiada lagi tenaga elektrik di kepala otak anda.

Jadi, adakah tenaga baik dan tenaga jahat? Jawapan hanyalah kita perlu tahu frekuensi dan amplitude yang perlu guna dan bagaimana menggunakannya.

Contohnya, doktor menggunakan cahaya laser (utk menembak missiles pemusuh) bagi pembedahan meningkatkan penglihatan mata, buang bulu muka dan kedut-kedut di muka.
Bermakna, kalau anda di’charge’kan dengan frekuensi yang betul anda akan dapat menghindari penyakit.

Siapa yg jumpa skala ni? Scottish mathematician and scientist , James Clerk Maxwell. Tenaga ini hanya boleh diukur dengan Kirlian Photography iaitu mengeluarkan imej pada benda-benda yang mengandungi bioeletric field terutamanya benda-benda hidup. Kajian menunjukkan, lebih banyak kandungan organic di dalam sayur-sayuran, lebih banyak tenaga skala yang dihasilkan.

Apakah manfaat Scalar Energy kepada kesihatan manusia apabila digunakan selalu?
•Melindungi DNA anda dari rosak. Ini kerana tenaga skalar menambahkan kekuatan atom hidrogen yang sentiasa ‘beri makan’ pada DNA.
•Menaikkan tenaga pada setiap satu sel kepada idea 70-90millivolt range.
•Detox setiap satu sel di dalam badan.
•Mengelakkan cancer kerana sel kanser mengandungi 15-20 millivolt sahaja.
•Membersihkan darah
•Meningkatkan ‘mental focus’ dan keseimbangan untuk 2 hemisfera otak.
•Mengurangkan tekanan dan amat berkesan sebagai antidepressant.

Banyak kelebihan tenaga ini untuk tubuh badan kita. Terdapat bermacam-macam tenaga di alam ini. Macam stesen radio, jika diletak pada FM yang betul anda akan dapat siaran yang baik. Begitu juga tenaga, walaupun tidak nampak dengan mata kasar, tetapi memberi banyak kelebihan untuk kesihatan kita secara halus.

Biodisc, salah satu produk yang menghasilkan scalar energy.

-Didapati dari Jurnal " New from the Cutting Edge - The Barron Report, The Energy of Life"

Oct 1, 2011

BIODISC TESTIMONI ASMA DAN LUMPUH

Petang tadi jumpa En Zul, sahabat baik saya yang banyak membantu dalam urusan biodisc. Ambil biodisc yg dia pickup dari ofis QNET, PJ. Kawan yg dah pecah tu order lagi. Dalam masa yg sama ada seorang akak beli. Dia sakit asma hampir setahun, agak teruk juga, sampai kena tahan wad, hospital Batu Pahat baru-baru ini, selain kena pakai inhaler selalu. Kawan dia buatkan air biodisc 1 jug. MasyaAllah, satu keajaiban dengan izin-Nya, kata akak tu, dah tak payah cari inhaler lagi. Sebelum ni memang teruk sangatlah. Akak ni mengajar di SK Jelutong, Pt Raja, Batu Pahat, dekat UTHM. Kawan dia yg beri air tu satu sekolah.

Satu lagi testimoni, En Zul nak pergi malam ni di bandar Tenggara, Kluang. Dalam 2 tahun tak boleh berjalan. Ada kawan buat rawatan biodisc. 2 kali buat dia kata tak ada apa-apa pun. Kali ke-3 isteri dia telefon, gembira sebab dah boleh duduk. So, En Zul dijemput datang malam ni kat rumah dia, ada kenduri kesyukuran sikit.

Info detail nanti kita tunggu dari En Zul.
Nama akak tu Fadzilah bt Abd Kadir, Pt Lapis Baru, Pt Raja.

Sep 19, 2011

KELEBIHAN BIODISC BERBANDING PRODUK LAIN

Tidak dinafikan banyak produk alternatif di pasaran yang juga banyak testimoni yang hebat-hebat untuk sakit kronik. Mungkin berasaskan herba, elektrostatik, buah-buahan dan sebagainya. Bukan nak memperlekeh, tapi memang kita percaya manfaat dan keberkesanan produk tersebut.

Namun BIODISC ada keunikan tersendiri:

1. Bukan ubat atau perlu di makan/minum produk itu (biodisc). Jangan gigit biodisc, hee hee
2. Hanya minum air anda, di rumah anda sendiri, malah boleh di bawa ke mana-mana
3. Sesiapa sahaja boleh guna, seluruh keluarga, sahabat dan jiran, dari bayi hingga ke orang tua
4. Beli sekali sahaja, tak perlu belian ulangan
5. Tiada kesan sampingan, elergik dsb
6. Mudah digunakan, tidak menyakitkan
7. Tidak perlu disiplin tinggi untuk ikuti jadual pemakanan

Sep 15, 2011

BIODISC PECAH!!!

Hati-hati, jangan sampai biodisc tu pecah. Sebab tu disediakan sekali dgn guard. Kalau tak buka pun takpe guard tu semasa guna nak buat air atau diletakkan pada tempat sakit atau semasa suluh. Kecuali anda guna lampu auto sebab kena masukkan biodisc tanpa guard.

Kawan saya baru sms biodisc dia pecah. Mak dia kena kanser payu dara. Letak kat situ dan tak ingat ada biodisc bila bangun. Jatuh kat lantai dan pecahlah. Ni dia nak beli lagi. Dia kata, jiran2 dan saudara mara selalu guna air biodisc. Ada seorang makcik tu kena batuk berdarah. Bila minum air biodisc alhamdulillah ok, bila tak minum kena lagi. Sebab tu rasa macam tak kena kalau takde biodisc.

So kepada semua, hati-hati sebab tiada waranti kalau biodisc anda pecah. Bukan murah!!!

Sep 9, 2011

HARGA BARU BIODISC

Untuk makluman semua, hingga entry ini ditulis, QNET ada buat promosi untuk biodisc lama:

BIODISC LAMA

1 BIJI RM 1630

FAMILY PACK RM 1920

Biodisc lama inilah yang telah memberi banyak manfaat kepada para pengguna sepertimana testimoni yang dipaparkan dalam blog ini.

Sementara itu harga biodisc 2 iaitu biodisc baru yang dipertingkatkan, harganya seperti berikut:

BIODISC 2

1 BIJI RM1800

FAMILY PACK RM 2160

Boleh baca entry saya tentang biodisc 2 ini yang dipos sebelum ini.

Nota: Harga di atas tidak termasuk pendaftaran RM70 dan pos (jika ada).

Aug 23, 2011

TESTIMONI BIODISC BADAN LEMAH

Ni dpt maklumat dr Faiz, salah seorang forumer dalam forum carigold.com thread QNET. Semasa berforum tu, dia telah mencelah dengan berkata dia tak memihak sesiapa tapi dia bagitahu org taman dia dekat Bahau yg tak boleh berdiri selama 8 tahun, tapi skrg alhamduillah boleh bekerja setelah rawat guna biodisc.
Boleh baca sesi perbincangan yang hangat pro dan kontra tentang biodisc dan QNET dgn klik TAJUK di atas.

Untuk makluman, mereka yg kondem biodisc akhirnya mengalah dengan mengatakan "kalau korang rasa biodisc ni tak tipu korang teruskanlah".

Memang betul biodisc tak tipu. Takut juga saya nak promote produk tipu. Mana mau lari. Silap2 keluar gambar kat paper, kena cari dgn Bank Negara. Satu lagi kesian juga kalau orang dah keluar duit ribu2 tapi takde kesan. Tapi setakat ni alhamdulilah, kami sendiri yg promote ni pun bertambah yakin apabila ramai yg dah sembuh dari penyakit masing2.

Aug 22, 2011

BELI LAMPU BIODISC

Kepada sesiapa di seluruh negara yang dah memiliki biodisc tapi belum ada lampu boleh berurusan dengan saya. Baru-baru ini saya uruskan 2 org, 1 dari Melaka dan 1 lagi dari JB. Lampu ini dicipta oleh Max Liu yg video promosinya ada dalam youtube. Saya merupakan ejen dia. Sama aje harganya sama ada anda beli melalui dia atau saya.

Harga 1 unit RM230 termasuk pos bagi Semenanjung. Sabah/sarawak RM235.

Berminat sms saya terlebih dahulu 013-7206272. Lampu itu nanti akan dipos oleh Max Liu ke alamat pengeposan yg anda beri.

Sesetengah penyakit atau pesakit memerlukan lampu untuk lebih berkesan.

Aug 16, 2011

HOW TO MAKE BIODISC WATER

Ni gambar cara buat air biodisc dan bagaimana molekul air berubah bentuk seperti kristal.


CARA GUNA BIODISC (SAMBUNGAN)

KLIK GAMBAR UNTUK LEBIH BESAR






Aug 11, 2011

TESTIMONI SAKIT LUTUT

Di sini saya copy paste comment seorang pembaca blog ini dalam pos Biodisc Scam Fraud. Sekarang baru dia tahu bahawa biodisc dan QNET bukan tipu. Ribuan terima kasih kpd En Zoul, semoga ramai lagi yg sudi komen di blog ini untuk faedah semua pembaca bukan sahaja di Malaysia bahkan yg faham Bahasa Melayu.

"Salam Tuan saya baru aje join qnet.walaupun 2 tahun lepas ada org cina kenal kan saya biodisc ni di singapore.tapi saya tak minat sebab banyak dengar yang negatif pasal qnet terutama goldquest yang pernah beroperasi di singapura dulu.lagi pun produk energi ni dah belambak kat pasaran.apabila saya ada di ofis KL kawan saya nak share pasal bisinis tpi dia tak bilang produk dan company.klw dia bilang biodisc siang-siang lagi saya tak akan layan!.bila dia sampai ofis kenal kan biodisc dlm hati saya berkata dia ni buang masa aje!!aku tak join punya.tapi Allah menentukan segala-galanya.selepas di beri penerangan dan testimoni hati saya mula berubah kerana melihat banyak menafaat dari segi kesihatan yang dapat di kongsi bersama dgn famili dan rakan yang ada.selepas 2 mingu rakan saya bersama hj ibrahim bersama ust nazree dtg ke ofis kebetulan bos saya en Azhar dah 3hari mengalami sakit lutut yang cukup menyiksakan.Alhamdulilah selepas buat rawatan dengan biodisc selama sejam beliau mampu berjalan seperti biasa dan tak rasa sakit lagi sampai sekarang dan terus daftar sebagai ahli qnet.kata beliau pada saya ini kaca benar-benar Ajaib!!!.InsyaALLAH beliau akan gegar kan produk biodisc ke pasaran seluruh malaysia,singapura,indonesia dan dunia " AMEEN YARABAL ALAMEEN.WASALAM.ZOULKEFLI

Jul 31, 2011

Jul 29, 2011

TESTIMONI GASTRIK TERUK

Ini testimoni pelanggan saya dari Labuan, Sabah iaitu isteri En Atan bin Kawang, Pn Robiah yang lama menghidap gastrik. Berikut adalah kronologi termasuk beberapa sms dari En Atan.

Belian 25/5/11

sms 30/5/11

yusli: nak tanya 1 mcmana blh jumpa blog saya 2 sakit apa dan siapa

atan: ok nanti sya kasi tau..isteri sya kena gastrik teruk .. feb lalu ada kwn jual air biodisc.. bila minum air tu rasa k...jadi di pej dia buka internet...cara dapatkan biodic ni...jumpa blog en ada gambar...en dan istri...fb kot...sy pun ada gout..anak pun bdan gatal. ubat tak lut lut tq

"InsyaAllah...tu yg perlu sngt..usaha..beribu rm dah g klinik tp blm ada penyembhnya...mungkin ini insyaallah.. t kasih byk2"

1/6/11 biodisc diterima

sms 14/6/11

yusli: slm, ada perkembangan terkini ttg penggunaan biodisc?
atan: ada sikit la, mungkin baru sgt, perlukan sedikit masa lagi.
yusli: ok teruskan penggunaan

sms 24/7/11

yusli: mcmana en atan dan keluarga, ada perkembangan?
atan: alhamdulillah byk pkembangannya...sya tngok istri dan bole ganti puasa...walaupun last mint..gout kurang tp kena pantang juga la...tp yg ketara sgtklu sakit kepala cepat baik klu minum air byk2 .t kash

Nota: tempoh penggunaan hampir 2 bulan

Jul 24, 2011

BIODISC & ISU

Pertama sekali, saya ucapkan jutaan terima kasih kepada anda semua kerana sudi melawat atau membaca blog saya ini. Entri kali ini saya nak berikan penjelasan tentang biodisc yang telah menerima banyak komen positif dan negatif sejak ia dipasarkan mulai 2006.

BIODISC: SCAM/TIPU?

Isu pertama ialah tentang produk ini sendiri sama ada ia produk yang sahih, betul, sah dan telah diuji atau produk penipu atau scam (istilah popular di internet).

Sebelum menjawab persoalan ini, ingin saya tegaskan, biodisc bukan satu produk untuk merawat penyakit tertentu seperti ubatan hospital, herba atau homeopati dan sebagainya. Fungsi kaca yang telah dimampatkan dengan 13 jenis mineral ini ialah menukarkan air menjadi air yang bertenaga dan yang keduanya menghasilkan scalar energy apabila di suluh arah lawan jam.

Kuasa air sebagai penyembuhan semulajadi di samping scalar energy inilah yang telah memainkan peranan menjadikan biodisc satu produk yang telah membantu ramai orang yang mengalami masalah kesihatan yang kronik, bukan sahaja di Malayisa bahkan di seluruh dunia. Keajaiban air sebagai ejen penyembuhan telah dikaji dan disahkan oleh pakar air, Dr Masaru Emoto dll, manakala scalar energy anda boleh baca Barron Report. Kedua2nya ada dalam blog ini.

TESTIMONI SCAM/TIPU?

Testimoni yang dipaparkan dalam blog ini cuma sebahagian kecil daripada hasil positif pengguna-pengguna biodisc yang direkodkan di internet. Di luar sana banyak lagi kisah-kosah mereka yg dapat manfaat daripada biodisc.

Ada yang menuduh testimoni biodisc adalah rekaan atau syok sendiri atau dibuat-buat. Untuk golongan ini saya cadangkan anda datang dan dengar sendiri dalam perjumpaan kami setiap minggu di Batu Pahat, JB, Seremban atau PJ. Jika anda terus kata tidak mahu dan tetap kata tipu, ini bermaksud anda bodoh sombong.

Bodoh bermaksud jahil tapi tak mahu belajar manakala sombong bermakna tidak mahu menerima kebenaran dan sengaja menolaknya. Spesies ini memang wujud. Tapi bukan andalah, orang lain. (Saya akan poskan kisah testimoni baru pelanggan saya selepas ini.)

Semua pelanggan saya yg guna biodisc, alhamdulillah ada improvement yg sgt positif. Jika tidak utk penyakit yg difokuskan pun, ia bermanfaat utk sakit lain. Maknanya ada kesan la. Pengguna2 ni bukannya pelakon yg dibayar utk menunjukkan keberkesanan biodisc. Sape nak bayar? Fikirlah sendiri, boleh bertahan dan maju ke company serta ejen yg jual produk tipu? Ada tak orang yg buat laporan polis atau kpd SSM, Bank Negara, PPIM atau KPDNKK bahawa biodisc dan QNET tipu?

HARGA MAHAL

Tentang isu harga ini anda boleh baca dalam entri bertajuk " Berbaloikah Memiliki Biodisc". Ia bersifat subjektif. Salah seorang pelanggan saya telah habis ribuan ringgit utk mengubat sakit gastrik yg kronik dan telah berusaha pelbagai cara. Tapi sekarang beliau telah sembuh dan mampu qada puasa (tak lama lagi nak puasa kan). Begitu juga pesakit diebetes, kanser, buah pinggang dsb yg kos rawatannya bukan ribuan malah puluhan dan ratusan ribu ringgit. Salah ke cuba biodisc sbg rawatan alternatif? Tiada paksaan utk anda beli biodisc, kami hanya sharing the benefits sahaja. Begitu juga kami tak memaksa anda utk mempercayainya. Anda semua Allah kurniakan akal, fikirlah, berusaha dan tawakal.

ADA BIODISC MURAH?

Biasala, bila ada produk yg meletup dan terkenal, ada saje yg menirunya. Biodisc yg murah yg dijual dlm sebuah laman web tu adalah tiruan. Pulak tu anda kena beli borong, 50 biji gitu. Memang nampak sebiji mcm biodisc sebenar. Faham sajelah kalau tiruan, tiada jaminan akan keberkesanannya kerana dibuat ikut suka dia, dah tentu takde apa di dalamnya. Nak yg ori beli dari saya atau mana2 wakil QNET. Itupun anda beli atas nama dan alamat anda dari QNET, sama ada anda ambil sendiri di ofis atau co pos ke alamat anda. Kami tiada simpan stok dan tiada stokis.

SAYA DAH GUNA TAPI TAK BERKESAN PUN!

Harap bersabar. Kalau anda dah kronik, takkan seminggu dua boleh baik... teruskan sampai 6 bulan. Utk nampak kesan signifikan tak sama bagi setiap org, ada yg cepat ada yg lambat. Satu lagi cara guna mesti betul.

Jul 20, 2011

MLM ATAU SKIM PIRAMID? US

Multi-Level Marketing or Illegal Pyramid Scheme?

CONSUMER ALERT

BILL SCHUETTE
ATTORNEY GENERAL

The Attorney General provides Consumer Alerts to inform the public of unfair, misleading, or deceptive business practices, and to provide information and guidance on other issues of concern. Consumer Alerts are not legal advice, legal authority, or a binding legal opinion from the Department of Attorney General.

Multi-Level Marketing or Illegal Pyramid Scheme?

What is the Difference?


"Multi-level" or "network" marketing is a form of business that uses independent representatives to sell products or services to family, friends, and acquaintances. A representative earns commissions from retail sales he or she makes, and also from retail sales made by other people that he or she recruits. Examples of well-known multi-level marketing companies include Amway and Mary Kay Cosmetics.


Some companies call themselves multi-level marketing when they are really operating pyramid schemes that violate Michigan's Pyramid Promotion Act. Even when a multi-level plan does not violate Michigan's Pyramid Promotion Act, the marketing of the plan may violate Michigan's Consumer Protection Act, if the acts, methods, or practices are unfair, unconscionable, or deceptive.


It is understandable that consumers often have difficulty telling the difference between an illegal pyramid scheme and a legitimate multi-level marketing opportunity. Governmental regulators and the industry continue to debate where the legal lines are drawn. Multi-level marketing is a lawful and legitimate business method that uses a network of independent representatives to sell consumer products. Commissions should only be paid on the sale of goods or services to non-participant end-user consumers.


Pyramid schemes claim to be in the business of selling products to consumers in order to look like a multi-level marketing company. However, little or no effort is made to actually market the product. Instead, money is made in typical pyramid fashion...from recruiting other people to market the program. Sometimes, new "distributors" are persuaded to purchase inventory or overpriced products/services when they sign up.


Pyramid companies make virtually all their profits from signing up new recruits and often attempt to disguise entry fees as the price charged for mandatory purchases of training, computer services, or product inventory.

Pyramid schemes are not only illegal; they are a waste of money and time. Because pyramid schemes rely on recruitment of new members to bring in money, the schemes often collapse when the pool of potential recruits dries up (market saturation). When the plan collapses, most people, except the few at the top of the pyramid, lose their money.

Market Saturation

Although pyramid promoters claim that the possibility to earn is endless, this possibility cannot materialize due to market saturation. For example, if a program begins with one person who recruits two people, each one of whom recruits two more people, and so on, in only 28 levels practically the entire population of the United States - every man, woman, and child - would be involved, as is illustrated below.



Level Number of New Total Number of

Participants Participants



1 1 1

2 2 3

3 4 7

4 8 15

5 16 31

6 32 63

7 64 127

8 128 255

9 256 511

10 512 1,023

11 1,024 2,047

12 2,048 4,095

13 4,096 8,191

14 8,192 16,383

15 16,384 32,767

16 32,768 65,535

17 65,536 131,071

18 131,072 262,143

19 262,144 524,287

20 524,288 1,048,575

21 1,048,576 2,097,151

22 2,097,152 4,194,303

23 4,194,304 8,388,607

24 8,388,608 16,777,215

25 16,777,216 33,554,431

26 33,554,432 67,108,863

27 67,108,864 134,217,727

28 134,217,728 268,435,455



When investigating a multi-level marketing opportunity, you should ask about market saturation and determine the saturation levels in your area of distribution. Legitimate companies do not have too many distributors in one area.

Warning Signs


Pyramid promoters are masters of group psychology. Recruitment meetings create a frenzied, enthusiastic atmosphere where group pressure and promises of a large sum of money play upon people's greed and fear of missing a good deal. Promoters also openly discourage thoughtful consideration and questioning of the scheme. Victims often find themselves tricked into participating. At a recruitment meeting, you might hear phrases like "this is a ground floor opportunity which will change your life", "opportunities don't go away, they go to other people", and "if you act now and work hard for three to five years, you can retire and live off of the residual income." Another warning sign is a confusing compensation plan.

Claims by a company that their plan has been "approved" by the Michigan Attorney General should be bright red flags and you should report such a claim immediately to our office. A company that misrepresents one fact will likely misrepresent others. While our office is able to tell you if we have taken any legal action, we will not comment on any specific investigation of multi-level marketing companies. Additionally, we do not provide any advance form of approval for any company and if you want legal advice on whether a multi-level marketing opportunity is actually an illegal pyramid, you need to seek private legal counsel.


Chain Letters

The simplest form of pyramid scheme is the chain letter that asks the recipient to pay $1.00 or more to each of five names on a list, copy the letter, and then send it out to new people with the recipient's name added to the list. Many chain letters claim to be legitimate because they offer a product. Upon close examination, the product is just a pretense. Often the newsletter simply describes additional "get rich quick" schemes and may be the only item that new members "purchase." Alternatively, the newsletter may be offered for "free" to every new paying member. In either case, the scheme is just a pyramid if it pays distributors to recruit new members rather than sell a real product to the wider public. In recent years, pyramid schemes have become more sophisticated, and many have surfaced on the internet.


Use Common Sense and Consider These Tips

The pyramid scheme disguised as a multi-level marketing opportunity is not always easy to spot, but is just as much of a scam as the chain letter. Here are some tips to consider before participating in a multi-level marketing program:


* Avoid any program that focuses more on recruitment of new people rather than the sale of a product or service to an end-user consumer. If the opportunity for income is primarily derived by recruiting more participants or salespersons rather than by selling a product, the plan probably is illegal. Several courts interpret greater pressure on members to sponsor new recruits than to market company merchandise as evidence of an illegal pyramid.


* Be skeptical of plans that claim you will make money through continued growth of your "downline" -- the commissions on sales made by new distributors you recruit -- rather than through your own sales of products.


* Be cautious about specific income or earnings claims. Many programs boast about the incredibly high earnings of a few top performers ("thousands per week" or a "six figure income"). The reality is that most of the people recruited into the organization are not making anywhere near those amounts and most actually lose money.


* Beware when presented with "testimonies" from other distributors. These "success" stories rarely reflect reality.


* Be cautious about participating in any program that asks distributors to purchase expensive inventory. There are horror stories of people with a basement or garage full of merchandise that no one will buy.


* Make sure the product or service offered by the company is something you would buy without the income opportunity and the product or service is competitively priced. Illegal pyramid schemes often sell products at prices well above retail or sell products that are difficult to value, such as health and beauty aids, new inventions or "miracle" cures.


* Never sign a contract or pay any money to participate in a multi-level marketing program, or any business opportunity, without taking your time and reading all of the paperwork. Talk the opportunity over with a spouse, knowledgeable friend, accountant, or lawyer. If you feel that you are being subjected to high-pressure sales tactics or are not being given enough time to review the details, go elsewhere.


* When questions are raised about pyramids, comparisons may be made to corporations where there is one person at the top who makes the most money. What they fail to state is that corporations do not seek to recruit an unlimited number of employees or pay employees based on recruiting new employees.


* Beware when the products or services are simply vehicles for recruitment. The products may be gimmicks and/or overpriced, but even high quality products may serve as a cover for recruitment activities.


Your Responsibilities

If you decide to become a distributor, remember that you are legally responsible for the claims you make about the company, its product, and the business opportunities it offers. That applies even if you are simply repeating claims you read in a company brochure or advertising flyer. If you decide to solicit new distributors, be aware that you are responsible for any claims you make about a distributor's earnings potential. Be sure to represent the opportunity honestly and avoid making unrealistic promises. If those promises fall through, remember you could be held liable.

If you join a pyramid scheme disguised as a multi-level marketing program, your decision will affect not only you, but also everyone you bring into the program. Many people devote a substantial amount of time trying to market these worthless ventures. Ultimately, if a multi-level marketing opportunity sounds too good to be true, it probably is.

Jul 13, 2011

TESTIMONI BIODISC INDIA

Dipetik dari curezone.com

my Uncle in India has cirhosis of the liver, he is rather bad health. He as too many problems too list. However, the Doctor's treatment has been given as usual. Allopathic medicines and so forth. Our distant relative came to know of my Uncles condition and offered to help. He is using a bio disc by energizing water\juice and is giving to my Uncle. My Aunt says that his condition has improved, he is no longer completely yellow (jaundice) his skin color is slowly turning back to a natural brown color. He is urinating much better. I can't say that he is fully recovered as his condition is very bad, but he is making improvements. THe relative who is helping him said he has helped allot of people with all sorts of diseases and conditions, but I wanted to know what you think of this biodisc..I talk with my Aunt frequently and will let you know of my Uncles condition is getting better..THanks..

TESTIMONI LIVER CANCER BIODISC

Dipetik dari biodisc.com.my

On the 8 Feb 2007, I visited a patient, Mr Wong Ah Fooh 50 years old who suffer from liver cancer for the last 5 years. Two days before that, Doctor had send him home to reunion with his family for Chinese New Year as his condition is getting worse. When I saw him, his both legs, stomach were swollen. He’s not able to walk, and hardly eat anything as his stomach is very painful. Face pale and so weak to even talk to me. What I do then was energized some water for him to drink (advise him to drink as much as possible) and place 4 bottles of water near his bed corners. And supply him water for the next 2 weeks. 14 days later, I went to see him again. To my surprise, he was the one to open the door for me. And his pain on the stomach has reduced a lot. Both legs were back to normal and he is able to eat food again. Amazing!

This testimonial is from Mr. Eng Liang

TESTIMONI BIODISC

Baca komen pasal biodisc yg saya copy dr blog jardness.com

mmg mahal pun.. tp, agak2 klu kaki korg yg ade kncing manis n nak kena potong, mane lagi mahal? kaki ker bio disc nih? buah pinggang korg rosak, pastu kna buat haemodialisis setiap hari + kos lagi, mane lagi mahal ngn bio disc nih? meh kite pikir same2... bio dosc ni di cipta utk mencegah bnda ats dr berlaku..


biodisc mmg mahal tapi sgt berguna. abang saya & saya ada masalah saraf..nk potong bawang, angkat tangan, guna garfu dll tak terdaya. lepas 30 minit treatment guna disc ni terus boleh angkat tangan, angkat barang berat etc. mak saya (umur 87thn) sakit lutut & susah berjalan. lepas treatment bagus aje dia bangun buat kerja dapur. jadi saya pun terus beli. sekarang saya pun tolong buat air ni bagi kat jiran2 yg mcm2 sakitnya :) hopefully, depa rasa legalah


Saya dah beli Biodisc ni..Alhamdulillah, penggunaannya sangat menakjubkan..Saya beli untuk ibu bapa saya..Saya tak rasa benda ni mahal,bila ibu bapa saya dapat menikmati kesihatan yang maksimum, cergas dan bertenaga, tanpa sebarang penyakit sekarang, alhamdulillah..RM2000 kita akan nampak seperti RM2 bila kita dah dapat penyakit..Fikir2kan lah..saya dah pakai hampir setahun, saya xrasa mahal sbb Biodisc boleh jimat minyak..saya pergi balik kerja sblm menggunakan biodisc, RM600 sebulan, tp sekarang hanya RM300 sebulan..entahlah, lagi satu, untuk perempuan, kalau rasa nak kulit lembut satu badan, pk2 kan la..tepuk dada tanya selera..Kalau nak kepastian atau testimoni yang saya buat terhadap ibu bapa saya sendiri, boleh email sra_1602@hotmail.com.. Berapa nilainya RM2000 terhadap nilai kesihatan kita??Nikmat yang Allah berikan kepada kita, kita tak pergunakan sebaik-baiknya..Mengenai air yang terbaik adalah air zam-zam, sangat tepat.. Air ini direka menggunakan 13 mineral yang ada pada air zam-zam dan di'implemented' dalam Biodisc. "hampir membentuk" seperti air zam-zam ..Sekian, saya hanya ingin berkongsi maklumat..


Kalau biodisc dah dibuat R&D lebih 20 tahun, agak2 berapa kos aktiviti tersebut? Kalau kita keluar satu produk yg tak ada org lain buat agak2 berapa harga patut jual. Kalau 1 biodisc boleh merawat dan mencegah penyakit untuk satu keluarga berapakah nilai biodisc tu. Guna dulu baru tahu, kita hanya menilai dari cerita dan melihat sahaja. Kalau telefon bimbit harga mahal tapi orang beli juga walaupun dah tahu gelombangnya boleh menyebabkan barah otak...macam mana nak cegah barah tu? dan banyak lagi persoalan timbul, jika air sebagai penawar, apakah kita ingin memilih ubat (drug)atau suntikan atau pembedahan, yang mana paling mudah.


salam..sy ada kawan yg menggunakan biodisc ni. untuk rawatan kanser anaknya. alhamdullilah sembuh sepenuhnya dari kanser. (sblm ni dah behabis beribu ringgit bg perbelajaan bil hospital)
dan penyakit keloid tu yg mcm kusta ke? sbb ada case penyakit kulit di thailand sembuh dgn gunakan air biodisc (sy simpan lg video budak malang tu)

kalu zaman Hang Tuah dulu kt bawa enset compem dia org ckp kt gila dan sama juga dgn BIODISC ni. sapa yg dah gunakan pasti tahu kelebihan nya.

Harga tu cuma sekali shj.. yg penting kesihatan kt sekeluarga terjamin.


ginilah... produk bio-disc ni edaran qnet, sebuah sykt yg bisnesnya diversiti, siap jadi rakan premium team f1 (virgin racing) dan penaja liga hoki malaysia. anda semua boleh buat homework sikit dgn mengunjungi laman qnet.net.my atau googlekan testimoni bio-disc. cubalah semak, kalau-kalau sykt ni pernah buat scam atau skim putar alam... lesen meniaga qnet ni pun sampai 2015! pm dan bekas pm m'sia pun pernah duduk semeja dgn bos qnet ni. agak-agaknya, kalau bos qnet ni bos penipu, boleh ke berpeluang berucap ke dalam mesyuarat CHOGM yg dihadiri pemimpin2 dunia... cuba tuan-tuan fikir sikit.


produk kejuruteraan german ni disokong bukti sains & ujian makmal antrbgsa, bukan cakap2 mulut atau siaran berbayar di tv je. malah, produk ni xde artis sebagai duta. qnet gunakan insan sebenar, yang sakit; untuk menjadi duta produk! bukan orang yang dah sedia berkulit cantik... kemudian tipu penonton tv dengan efek mekap murahan.


baru 45000 je rakyat malaysia jadi pengguna. kalau anda x pernah dgr, bukan salah anda dan bukan perkara pelik. lebih setahun lepas, saya pernah gelakkan orang (yang saya anggap bodoh) yang percaya produk kaca ni... sampailaa saya nampak bukti penyembuhan dengan biji mata saya sendiri, bukan tengok demo spontan angkat lelaki 118kg... tetapi saya sanggup tunggu efek sebelum-selepas setelah 1bulan, baru saya percaya!!!


saya mmg bukan saintis, jauh sekali utk menggunakan hujah teori sains. tp utk info lanjut bagaimana ia telah membantu kesihatan keluarga saya dan rakan-rakan, email ke ss2aliance@yahoo.com.


Biodisc ni mmg bagus.Bgi org yg ada mggunakan mmg kata inya bagus.Bg org yg mula2 tengok Biodisc memang tdk akn percaya,bgaimna sekeping kaca berbentuk bulat dpt dgunakan utk mjaga kesihatan.Beribu org telah mnggunakan biodisc di sarawak..biodisc jg diiktiraf oleh Makmal di singpore yg myatakan bhwa ia mngandungi tenaga/mineral smulajadi


sekadar nak kongsi pegalaman setelah setahun guna biodisc ni, byk betul perubahan la, apa yg pasti kami 1 family dh kurang p klinik , kalau tak 2 bulan sekali tentu g klinik, maklumla ank 3 org kecik2 plk tu, bulan ni along demam, bln dpn plk angah batuk silap2 hb bjangkit kami 5 beranak demam, skrg ni alham. jarang sgt la g klinik, kakak saya 3 thn lepas kena breast kanser, umur dh 53thn, dah habis dgn kemoterapi dan radioterapi ygb sgt menyakitkan, kena plk gout, kencing manis dan drh tinggi, pernah satu ketika paras gulanya mencanak naik hingga ke 26. minum biodisc 2 minggu turun ke 10 dan skrg ke paras 5.aminnn. ini nikmat bg og yg sakit kan.saya byk share benda ni dgn kawan2 dgn bagi air biodisc kpd mereka.
mmg ni satu bisnes, dan bisnes mmg mmerlukan pelanggan, lg ramai lg bagus. macam kita buka kedai runcit la, tokey tentu seronok kalau pembeli ramai kan.
d qnet pelan bisnesnya sgt mudah, dgn modal sekali seumur hidup anda boleh membeli impian anda, di sini x perlu maintain bulan2. itu kalau anda ingin bt bisnes dan bina impian anda la. tp kalau x mau guna je biodisc ni utk mencegah dan merawat penyakit kita dan keluarga kita semoga kita sihat dan sejahtera menjalani kehidupan. bg yg minat nak share benda baik ni dgn ramai org boleh hubungi saya, Ad di 0195774321. kita bina impian kita hari ini bersama-sama. jangan byk fikir yg negetif kerana ia boleh menyebabkan kita sakit dan tak akan ke mana-mana.pahit jgn terus dibuang, manis jgn terus ditelan.

QNET BIODISC SCAM?

Obtainer Worldwide, the biggest MLM and direct sales magazine in Europe and the Middle East, has just named QNet the winner of the Obtainer Worldwide Direct Selling Award 2010 under the Brand Marketing category!

Michael Sander, founder of Obtainer Worldwide, presented the award to QNet Managing Director, Mr JR Mayer. QNet was also nominated in 3 other categories.

QNet received the prestigious award for outstanding achievement in marketing strategy development. Said Michael Sander, QNet has “very unique brand marketing”.

What is the Direct Selling Award?

Every year, Obtainer Worldwide bestows awards to recognise excellent and outstanding achievement in Network Marketing and Direct Selling in 10 categories: Brand Marketing, Corporate Achievement, Product Performance, Social Commitment, Business Performance, Start-up of the Year, Best Individual Performance, Best Team Performance, Best PR/Marketing Strategy and Best Trainer. The jury panel comprises senior members of the Obtainer Worldwide editorial team.

Plus our very own Chief, Mr Pathman Senathirajah, was nominated for next year’s Best Trainer award. Voting starts on Wednesday, 15 June 2011, so keep checking the Obtainer website to see how you can show your support for our Chief!

You might also want to check out this month’s issue of Obtainer magazine which features QNet VPartner Ms Donna Imson as one of the most powerful women in Network Marketing!

Congratulations to the QNet team on yet another great achievement! Keep up the good work!

Jul 8, 2011

Hukum Sistem Jualan Langsung (MLM) Menurut Islam

Hukum Sistem Jualan Langsung (MLM) Menurut Islam
Keputusan:

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-72 yang bersidang pada 23 Jan 2006 telah membincangkan Hukum Sistem Jualan Langsung (MLM) Menurut Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa konsep, struktur dan undang-undang perniagaan Multi Level Marketing (MLM) yang diluluskan Kerajaan adalah harus dan tidak bercanggah dengan konsep perniagaan Islam.
Keputusan (English):

The Ruling on Multi Level Marketing in Islam

Decision:

The 72nd Muzakarah (Conference) of the Fatwa Committee of the National Council for Islamic Religious Affairs Malaysia held on 23rd January 2006 has discussed the ruling on multi level marketing in Islam. The Committee has decided that the concept, structure, and regulations of Multi Level Marketing (MLM) approved by the Government are permissible and not in contradict ion to the Islamic business concept.

Pendapatan melalui mlm
Soalan; Apakah hukum bagi pendapatan yang diperolehi hasil daripada MLM. Ia diniagakan dengan cara yang halal, produk yang halal tetapi menggunakan sistem piramid? Yang mana seseorang itu mendapat pendapatan melalui usaha orang yang berada di bawahnya?

Jawapan;

MLM sebagaimana juga sistem perbankan, saham, insurans dan sebagainya lagi dari muamalah-muamalah baru yang wujud hari ini, tidak boleh kita hukum sebagai haram secara borong kerana hukum asal bagi segala muamalah duniawi adalah harus hinggalah kita dapat membuktikan sebaliknya. Para ulamak menjelaskan; “Hukum asal bagi segala mu’amalah di dalam Islam adalah harus hinggalah ada dalil menunjukkan kepada pengharamannya (Majmu’ al-Fatawa (Ibnu Tamiyyah) (28/386), al-Fawaid al-Bahiyyah (m.s. 115), al-Jawahir al-Mudhiah (2/519-520)).

Tatkala Rasulullah tiba di Madinah (selepas peristiwa hijrah) baginda mendapati penduduk Madinah biasa bermu’amalah dengan satu sistem perniagaan yang diberi nama as-Salam (yakni jual-beli secara tempahan). Baginda tidak melarangnya (dengan alasan ia bukan berasal dari Islam), sebaliknya baginda memberi garis panduan kepada mereka yang ingin menggunakannya (agar mu’amalah itu berjalan tanpa melanggari Syariat) dengan sabda baginda;

Sesiapa ingin melakukan akad tempahan, hendaklah ia melakukan akad dengan sukatan yang diketahui, dengan timbangan yang diketahui dan dengan tempoh yang diketahui.
(Riwayat Imam al-Bukhari, Muslim dan lain-lain dari Ibnu ‘Abbas r.a.. Lafaz adalah dari Muslim).

Darul-(Majlis Fatwa) Mesir (yang diketuai oleh Muftinya Syeikh Dr. ‘Ali Jumaah) dalam fatwanya tahun 2007 telah memutuskan tentang MLM sebagaimana berikut;

1. MLM adalah satu bentuk akad baru yang menggabungkan dua akad, iaitu;
a) Akad jual-beli; iaitu akad jual-beli antara Syarikat dan pembeli yang bakal menjadi pengedarnya dengan memenuhi syarat-syarat tambahan (yang ditetapkan oleh Syarikat).
b) Akad al-Ju’alah (yakni akad pemberian yang diikat dengan suatu kerja/peranan); di mana al-Ja’il (yakni orang yang menawarkan pemberian) adalah Syarikat, al-Maj’ul lahu (yakni orang yang ditawarkan pemberian kepadanya) ialah pengedar-pengedarnya, al-‘Amal (yakni kerja/peranan yang menjadi syarat untuk mendapat pemberian) ialah menjalankan pemasaran/penjualan produk dan mendatangkan pembeli/pengedar baru untuk syarikat dan al-Ju’l (yakni pemberian) ialah hadiah/bonus mengikut peratus tertentu kepada harga barangan/produk.

2. Di antara prinsip-prinsip am bagi muamalah Islam ialah;
a) Jujur dan amanah; iaitu pihak Syarikat dan para pengedarnya hendaklah sentiasa jujur dalam menerangkan ciri-ciri produk/barangan yang dijual kepada pengguna.
b) Muamalah hendaklah bebas dari sebarang bentuk penganiayaan; oleh itu diharamkan menjual produk/barangan yang tiada sebarang faedah kepada pengguna/pembeli kerana ia termasuk dalam memakan harta orang lain secara batil dan merupakan pembohongan dan penipuan. Apatahlagi jika yang dijual adalah produk yang mendatangkan mudarat, maka ia lebih-lebih lagi diharamkan.

c) Muamalah juga hendaklah bebas dari gharar, riba dan juga pertaruhan/perjudian.

d) Khusus bagi akad jual-beli, disyaratkan;
i) Barangan/produk yang dijual hendaklah wujud semasa akad, diketahui oleh kedua pihak yang berakad, merupakan harta yang diakui oleh Syarak, dimiliki oleh penjual dan mampu diserah.
ii) Bagi sighah (pernyataan akad); hendaklah lahir (dari dua pihak yang berakad) tanda atau reaksi mereka yang menunjukkan persetujuan untuk melakukan akad dan memberi milik kepada pihak lain dengan mendapat tukaran.
iii) Bagi dua pihak yang berakad; disyaratkan mereka hendaklah mempunyai keahlian untuk menjalankan akad, redha/bersetuju dengan akad yang dijalankan dan memiliki kuasa ke atas barang yang diakadkan sama ada sebagai pemiliknya atau wakil kepada pemilik.

e) Khusus bagi akad al-Ju’alah pula, disyaratkan;
i) Orang yang menawarkan al-ju’l (pemberian/bonus); ia hendaklah membuat penawaran dengan pilihan sendiri (tanpa dipaksa) dan memiliki hak terhadap pemberian tersebut.
ii) Orang yang berkerja/berperanan untuk mendapat pemberian tersebut; ia hendaklah seorang yang mampu untuk melakukan kerja/peranan yang menjadi syarat kepada pemberian tersebut.
iii) al-Ju’l (pemberian/bonus) yang ditawarkan; hendaklah ia diketahui (yakni bukan suatu yang majhul atau samar-samar), bersih dan halal, mampu diserahkan dan dimiliki oleh al-Ja’il (orang yang menawarkan pemberian/bonus).

f) Telah menjadi ketetapan dalam Qawaid Syarak (prinsip-prinsip Syariat Islam) bahawa hukum asal bagi segala muamalat –mengikut Islam- adalah harus. Segala muamalah yang tidak dinyatakan oleh Allah dan Rasulnya sebagai haram tidaklah ia haram.

g) Setelah membuat penjelasan (yang diringkaskan) di atas, Majlis Fatwa Mesir menegaskan; “Berdasarkan keterangan yang lalu, kami berpandangan tidak ada sebarang tegahan untuk menjalankan muamalah tersebut (yakni MLM) dan tidak ada tegahan juga untuk memberi (hadiah/bonus) dengan peratusan tertentu kepada seorang yang ia telah menjadi sebab kepada pengedaran (barang/produk) sekalipun secara tidak langsung kerana sebab yang melayakkannya untuk mendapat hadiah/bonus masih kekal dan itu mencukupi untuk mengharuskan pemberian (hadiah/bonus) kepadanya”. (Ulasan saya; apa yang ingin dijelaskan oleh fatwa di atas ialah; Tidak ada larangan (dari Syarak) untuk syarikat memberi bonus kepada pengedarnya dengan persen dari belian oleh pembeli-pembeli di bawahnya sekalipun belian itu bukan melaluinya akan tetapi melalui orang-orang yang didatangkannya (kepada syarikat). Ini kerana sebab/faktor (yang melayakkannya mendapat bonus) masih kekal dan dengan kekalnya sebab/faktor itu mencukupi (untuk ia terus diberi bonus oleh syarikat). Tidak ada dalam qaedah-qaedah Syariat yang menghalang syarikat untuk memberi bonus kepadanya. Malah bonus itu boleh menjadi pendorong kepadanya untuk terus membantu ahli-ahli di bawahnya sehingga perolehan mereka menjadi semakin besar).

Begitulah ringkasan Fatwa dari Majlis Fatwa Mesir berkenaan MLM. Sebenarnya banyak lagi penjelasan yang terdapat dalam fatwa tersebut, namun kita tidak dapat menurunkan kesemuanya dalam ruang ini kerana tidak bersesuaian. Pembaca boleh mengikutinya di; (http://www.dar-alifta.com/ViewFatwa.aspx?ID=5158).

Berbeza dengan pendekatan Majlis Fatwa Mesir di atas -yang tidak menghukum semua MLM sebagai haram, sebaliknya memberi garis panduan -, terdapat di sana fatwa-fatwa lain yang cenderung menghukum semua MLM sebagai haram antaranya fatwa dari Majlid Fatwa Arab Saudi. Bila dibaca dan diteliti fatwa-fatwa ulamak yang mengharamkan semua jenis MLM itu, kita akan dapati bahawa ia sebenarnya bukan ditujukan kepada MLM, akan tetapi kepada Money Game atau Skim Piramid. Tidak mustahil ramai yang terkeliru antara MLM dan Money Game berpunca dari terdapatnya syarikat yang menjalankan Money Game tetapi berselindung disebalik MLM. Di bawah ini saya turunkan dua perbezaan asas antara MLM dan Money Game/Skim Piramid;

1. MLM ialah pemasaran dengan system jualan lansung dari pengeluar produk (syarikat) ke pengguna melalui multi (banyak) level (tingkat) jaringan. Jadi, inti MLM ialah pada kata “marketing” (pemasaran) bukan multi levelnya. Adapun money game intinya ialah game (permainan wang). Ia sama sekali tidak masuk dalam kategori marketing (pemasaran).

2. Dalam MLM, keuntungan atau hasil yang bakal diperolehi para pengedar (atas nama bonus, insentif atau sebagainya) bergantung kepada jumlah produk yang berjaya dijual kepada pengguna melalui kerja dan peranan yang dimainkan oleh para pengedar. Adapun dalam money game, keuntungan ditentukan oleh sejauh mana orang yang terbabit berjaya merekrut orang lain yang memasukkan sejumlah wang hingga terbentuk satu format pyramid. Kesimpulannya, keuntungan dalam MLM diperolehi dari usaha penjualan produk, adapun dalam money game atau skim pyramid ia diperolehi dari merekrut orang sahaja.

Money Game/Skim Piramid yang berselindung di sebalik MLM

Tidak dinafikan hari ini banyak syarikat yang menjalankan Money Game atau Skim Piramid tetapi berselindung di sebalik MLM menyebabkan orang ramai yang pernah ditipu oleh Skim Piramid dan Money Game menganggap MLM sama saja dengan Money Game/Skim Piramid. Mereka mengisytiharkan perniagaan secara MLM, tetapi sebenarnya yang mereka jalankan ialah permainan wang (money game). Kewujudan barang/produk bukanlah menjadi tujuan, akan tetapi hanya sebagai lapik untuk mengelabui mata masyarakat dan untuk mengelak dari dikenakan tindakan oleh pohak berkuasa. Sebagai panduan kepada pembaca untuk mengenali MLM jenis ini, di bawah ini saya turunkan ciri-cirinya;
1. Menjanjikan keuntungan besar dalam waktu singkat tanpa usaha berarti.
2. Tidak memiliki produk yang bermanfaat untuk dipasarkan kepada pengguna.
3. Kalau ada produk sekalipun, nilainya murah dan tidak berkualiti, tetapi dijual dengan harganya amat tinggi (tidak masuk akal) -berbanding harga sebenar dan harga pasaran- kerana niat sebenar bukan perniagaan, tetapi money game (permainan wang).
4. Pendapatan/bonus utama diperolehi dari rekrut orang, bukan dari usaha menjual produk.
5. Menggunakan prinsip gali lubang tutup lubang, iaitu menggunakan wang pendaftaran untuk membayar bonus ahli yang masuk terdahulu.
6. Perniagaan akan runtuh jika ahli baru yang direkrut tidak berimbang dengan dana yang harus dibayar kepada ahli lama.
7. Berorientasi jangka pendek dan mengaut dana sebanyak-banyaknya selagi ada kesempatan.
8. Selalu menyatakan bahawa sesiapa yang masuk dulu dalam bisnes ia akan mengaut keuntungan besar.
9. Yuran penyertaan ahli baru yang mahal serta komisyen tinggi kepada peserta yang dapat menarik ahli baru.
10. Paksaan simpanan stok barangan kepada ahli dengan alasan komisyen dan sebagainya tanpa mempedulikan kepuasan jangka panjang pengguna.
12. Penjualan besar-besaran kepada ahli barunya yang membeli barangan semata-mata untuk menjadi peserta/pengedar. Mereka tidak menghiraukan mutu atau usaha untuk pemasaran barangan kepada pengguna.

MLM yang mengamalkan money game di atas terdapat bermacam unsur yang dilarang Syarak iaitu gharar, riba, perjudian, penipuan, kezalimanan dan sebagainya.

MLM yang menepati Syariat

Kepada pembaca yang berminat untuk menyertai MLM, pastikan MLM yang ingin anda ceburi memiliki ciri-ciri berikut;

1. Produk yang dipasarkan hendaklah dipastikan benar-benar halal, Thayyib (berkualiti) dari semua aspek dan terhindar dari Syubhah.

2. Akad antara pihak penjual (al-ba'i) dan pembeli (al-musytari) dilakukan atas dasar suka sama suka (at-taradhi), tidak ada paksaan dan manipulasi.

3. Sistem urusniaganya hendaklah memenuhi rukun-rukun dan syarat-syarat jual-beli sebagaimana yang terdapat di dalam hukum Fiqh.

4. Produk/barangan tersebut diperjualbelikan dengan harga yang wajar (yang tidak lari jauh dari harga pasaran mengikut kualiti sebenar).

5. Sistem perniagaan yang dijalankan benar-benar memperdagangkan barangan/produk (yakni menjalankan perniagaan sebenar), bukan menjalankan skim piramid atau money game dengan berlapikkan barangan/produk.

6. Sistem pemasaran yang dijalankan hendaklah menepati Syarak (tidak ada penipuan, gimik yang melampau, manupulasi).

7. Pihak syarikat yang menjalankan MLM hendaklah memastikan para pengedarnya sentiasa beriltizam dengan adab-adab atau etika pengedar (penjual) yang memenuhi tuntutan Syariat Islam.

8. Struktur pengurusan Syarikat hendaklah memiliki Jawatankuasa Pengawasan Syariah yang terdiri dari para ulamak yang memahami masalah ekonomi.

9. Bonus yang diberikan hendaklah di ambil dari keuntungan jualan (produk) dan/atau sumbangan syarikat yang berdasarkan kepada perniagaan yang bersih dan memenuhi ciri-ciri di atas khususnya dari sudut status produk dan juga harga.

10. Pemberian bonus itu hendaklah berdasarkan prinsip “Perkongsian Untung” antara syarikat dan orang-orang yang menyumbang kepada syarikat.

11. Pemberian bonus hendaklah dilakukan mengikut kaedah yang diharuskan oleh Syariat iaitu atas dasar Hibah, komisyen Simsarah, Ijarah (upah), al-Ju’alah atau sebagainya.

Apabila MLM yang disertai adalah MLM yang menepati prinsip-prinsip Mu’amalah Syariah dan bebas dari sebarang unsur yang ditegah Syarak dalam aktiviti jual-beli atau perniagaan (gharar, riba, dzulm, penipuan dan sebagainya), pendapatan yang diperolehi darinya sama ada dalam bentuk bonus, hadiah, insentif dan sebagainya adalah halal.

Wallahu a’lam.

Rujukan;

1. Fatwa Darul-Iftak, Mesir, Laman Web; http://www.dar-alifta.com.
2. Mengenal MLM Syariah, Kuswara (Indonesia)
3. Soal-Jawab MLM Syariah, Ustaz Ahmad Adnan bin Fadzil.
4. Garis Panduan MLM Syariah, terbitan; Panel Syariah HPA Ind. Sdn. Bhd

SUMBER:
USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL
LAMAN SOAL JAWAB AGAMA


Ni thread sebenar
http://majalah.com/?classified:kenap...kan:6LXBW77FW3

Jul 2, 2011

HUKUM MLM - PANDANGAN UST ZAHARUDDIN

Oleh : Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman

www.zaharuddin.net

Jualan Pelbagai Peringkat atau lebih dikenali sebagai ‘Multi Level Marketing' atau MLM adalah amat popular di Malaysia. Dalam pada masa yang sama, sistem yang sama juga digunakan oleh industri penjualan Saham Amanah Islam dan beberapa produk Takaful. Statistik tahun 2003 menunjukkan industri MLM Malaysia mencatatkan jualan RM 4 bilion dan lebih dari 3 juta orang Malaysia terlibat dalam urusniaga MLM.

Akibat dari kebanjiran produk dan syarikat yang menggunakan sistem ini dalam mempromosi dan penjualan produk mereka. MLM kini boleh dianggap sebagai sebuah sistem pemasaran yang diterima ramai. Bagaimanapun, amat jarang dijumpai ilmuan Shariah samada dalam atau luar negara yang ingin atau berminat untuk menghuraikan sistem ini dari aspek Shariah dengan terperinci dan konkrit. Ini mungkin disebabkan kerumitan atau kurangnya minat ilmuan Shariah untuk mendalami proses sistem ini.

Para ‘Ustaz' dan Multi Level Marketing

Saya juga tidak dapat lari dari dibanjiri soalan demi soalan berkenaan hal ini. Pada awalnya, saya cuba untuk mengelak disebabkan terlampau banyak bentuk dan jenis MLM ini hingga menyukarkan sesiapa juga untuk memandu dan menerangkan hukumnya secara jelas. Di tambah pula mengenagkan pengikut dan pengamalnya yang terlalu ramai dan kebanyakkannya pula kelihatan ‘taksub' dan amat yakin akan halalnya kaedah MLM ini.

Tidak kurang juga terdapat para graduan Shariah atau pengajian Islam yang digelar ‘Ustaz' dan Ustazah' yang juga kuat berkempen produk-produk syarikat dengan skim MLM. Lebih hangat dan meriah lagi, kumpulan ini kerap mendakwa ianya halal lalu diselitkan dengan pelbagai dalil Al-Quran dan Hadith yang menggalakkan umat Islam berniaga, kuat ekonomi dan lain-lain. Hakikatnya, dalil-dalil ini bukanlah khusus untuk menyokong MLM dan perniagaan piramid mereka.

Ikhlas saya ingin nyatakan di sini, agak ramai juga orang ramai yang terpengaruh dengan kempenan dari kumpulan ilmuan agama seperti ini, menyebabkan orang ramai menyertainya tanpa berfikir lagi berkenaan halal atau haramnya sesuatu produk itu kerana ia telah diiktiraf oleh seorang ‘ustaz'. Justeru, saya ingin menasihatkan semua rakan-rakan lulusan Shariah dan Pengajian Islam agar lebih berhati-hati memberikan sebarang hukum dan merujuk dengan lebih mendalam sebelum berkempen dan mendakwa halalnya sesuatu produk hanya semata-mata kerana ia mendapat keuntungan besar di dalamnya. Ini kerana agak ramai juga saya dapati orang ramai yang berkiblatkan ustaz tertentu dalam kempen MLM mereka. Berkatalah Al-Laith bin Sa'ad : « Seandainya orang-orang yang memiliki pemahaman halal dan haram meneliti masalah ini, pastilah mereka tidak akan membolehkannya kerana terdapat di dalamnya unsur perjudian » ( Riwayat Al-Bukhari, no 2346 ). Sayyidina Umar al-Khattab r.a telah mengingatkan:

لا يبع في سوقنا إلا من قد تفقه في الدين

Ertinya : "Jangan seseorang kamu berjual beli di pasar kami, kecuali ia telah mendalami ilmu (hukum) agama tentangnya" ( Riwayat Tirmidzi, no 487, hlm 129 ; Albani : Hasan)

Bagi membantu masyarakat yang semakin ‘hangus' dalam industri ini, saya merasakan adalah elok untuk saya berkongsi panduan umum Shariah dalam hal penggunaan MLM ini. Bagaimanapun, saya tidaklah mampu untuk menujukan tulisan ringkas ini kepada mana-mana jenama MLM yang wujud di Malaysia mahupun luar negara. Tulisan ini hanya memberikan sedikit gambaran dan garis panduan yang diletakkan oleh undang-undang Islam dalam hal MLM ini.

Pengertian MLM

Secara umum ‘Multi Level Marketing' adalah suatu cara perniagaan alternatif yang berkaitan dengan pemasaran yang dilakukan melalui banyak level (tingkatan), yang biasa dikenal dengan istilah ‘Upline' (tingkat atas) dan ‘Downline' (tingakt bawah), orang akan disebut ‘Upline' jika mempunyai ‘Downline'. Pokok utama dari perniagaan MLM ini digerakkan dengan jaringan ini, sama ada yang bersifat ‘vertikal' atas bawah mahupun ‘horizontal kiri kanan' ataupun gabungan antara keduanya. (Lihat All About MLM oleh Benny Santoso hal: 28, Hukum Syara MLM oleh Hafidz Abd Rahman, MA)
Bentuk MLM yang Haram atau syubhat

Ada beberapa bentuk sistem MLM yang jelas keharamannya atau keraguannya, iaitu apabila ia menggunakan sistem berikut :

1) Harga tinggi dari biasa : Menjual produk yang diperjualbelikan dalam sistem MLM dengan harga yang jauh lebih tinggi dari harga biasa, ia adalah amat tidak digalakkan menurut Islam malah menurut sebahagian ulama, aqad seperti ini adalah terbatal. Tatkala itu, ia digelar ‘Gabhnun Fahisyh' menurut istilah ulama Fiqh. Hukum jualan secara ‘Ghabnun Fahisy' ini diperbezakan oleh ulama antara harus, makruh dan haram. (Durar al-Hukkam Fi Syarh Majallah al-Ahkam, klausa no 356, hlm 369). Bagaimana Nabi SAW pernah mengisyaratkannya sebagai suatu kezaliman jika berlaku kepada orang yang tidak mengetahui selok belok harga barang. (Al-Qawaid, Ibn Rusyd, hlm 601)

Bagaimanapun perlu diingat, dalam satu MLM mungkin terdapat 3 atau 4 unsur syubhat dan haram yang akan saya sebutkan. Ini tidaklah bermakna saya mengatakan MLM haram hanya kerana adanya unsur "Harga Lebih Tinggi dari Biasa" , ia cuma salah satu unsur yang perlu disemak dan boleh memburukkan lagi hukum sesuatu MLM sehingga boleh jatuh tahap haram kerana penipuan dalam keadaan tertentu yang lain.

Apa yang ingin saya nyatakan ‘Ghabnun' di sini adalah yang dibuat dalam bentuk penipuan harga kepada orang awam, iaitu harga yang sengaja dinaikkan kerana merangkumkan yuran penyertaan dalam system priamid. Sebagai contoh saya pernah ‘terpaksa' membeli sebuah produk MLM. Oleh kerana tukang jual MLM ini amat sukar beralah, dan saya ingin ia cepat menamatkan kempenanannya dengan adab, lalu saya belilah satu produknya yang termurah, iaitu sebiji bantal yang dikatakan sangat hebat, harganya mencecah RM300 sebiji. Inilah namanya 'Ghabnun', sedangkan bantal tersebut rupa-rupanya langsung tiada istimewanya setelah digunakan. Maka jelas harganya dinaikkan kerana penyertaan sebagai ahli dan masuk dalam sistem. Tapi saya senyapkan saja keahlian dan langsung tidak bergerak, membeli hanya kerana kasihan dengan si penjual yang dikenali ini sahaja.

Inilah maksud saya mempunyai unsur ‘Ghabnun', mungkin unsur ini tidak cukup kuat untuk menjadikannya haram, tetapi ia salah satu unsur yang memberi kesan kepada aqad, kesan ini apabila ia bergabung dengan unsur-unsur syubhat yang lain, ia boleh menjadi haram.

Sebagai Makluman :

Mazhab Hanafi : terbahagi kepada 3 pandangan, iaitu ada ulamanya yang mengatakan ghabnun harus walaupun Fahisyh, kedua : Haram , ketiga : Haram bila ada usnur penipuan sahaja ( Syarh ad-Dur , AL-Haskafi, 2/82 )

Mazhab Maliki : Juga ulama mereka berbagai pandangan : Pertama : Ghabnun Mustrasil samada Yasir atau fahsiyh : Haram ; Kedua : Ghabnun lebih tinggi 1/3 dari harga pasaran biasa tanpa adalah HARAM. ( Al-Qawaid : Ibn Rusyd , hlm 601 ; AL-Qawaid Al-Fiqhiyyah, Ibn Juzay, hlm 294)

Mazhab Syafie : Harus hukumnya kecuali pandangan ganjil dari al-Mutawaali yang mengharamkannya . ( Al-Majmu' , 7/500 )

Mahzab Hanbali : Ibn Quddamah berkata : "Ghabn Mustarsil adala apabila si pembeli membeli dengan harga yang terkeluar dari harga pasaran ... teruatamanya apabila didesak ( agar tak pergi semak kedai-kedai lain dulu) dan cuba disegerakan oleh penjual " ( Al-Mughni , 4/78 )

Justeru, perbincangan panjang tentang 'Ghabn' sebenarnya menunjukkan terdapat jenis 'Ghabn' yang disepakati haramnya oleh ulama, ada yang disepakati halalnya, dan terdapat yang diperbezakan pandangan. Justeru apabila saya sebut 'ghabn' sebagai salah satu sebab boleh jadikan MLM haram, maka ini kerana berkemungkinan jenis yang disepakati haram itu berlaku. Justeru, semasa menulis artikel anda perlu faham target saya. Adakah anda yakin semua jenis 'Ghabn' yang berlaku dalam MLM itu tergolong dari golongan yang harus ?. Jika ye, maka itu pandangan anda , bukan saya. Saya lebih selesa berpandangan ia banyak jenis 'Ghabn' yang berlaku lebih menjurus kepada haram terutamanya apabila hampir semua syarikat-syarikat MLM ini amat mengambil mudah akan hal hukum agama. Jika tidak, pastinya mereka telah mengambil Penasihat Shariah sejak dari awal.





2) Belian Peribadi target sebagai syarat komisyen : Selain dari yuran yang wajib dibayar oleh ahli, pada kebiasaannya terdapat syarat yang mewajibkan ahli tersebut mencapai target belian tertentu bagi melayakkannya mendapat apa jua komsiyen dari hasil jualan orang di bawahnya. Apabila ia gagal mencapai ‘harga target' tersebut maka keahliannya akan hilang atau tiada sebarang komisyen untuknya walaupun orang bawahannya menjual dengan begitu banyak. Semua MLM yang terlibat dengan syarat seperti ini, menyebabkan sistem MLM mereka menjadi bermasalah dari sudut Shariah kerana wujudnya unsur kezaliman terhadap ahli selain wujudnya kewajiban jualan bersyarat dengan syarat yang tidak menyebelahi ahli serta berbentuk penindasan. Seolah-olah pihak syarikat memaksanya dengan mengatakan "Anda mesti membeli atau mengekalkan penjualan peribadi sebanyak RM 500 sebulan bagi membolehkan anda mendapat hak komisyen orang bawahan anda".

Pada asasnya, komisyen yang diambil atas usaha menjual (seperti ‘brokerage fee') sesuatu barangan adalah adalah harus menurut Shariah, ia adalah pandangan ulama besar Tabi'en seperti Muhammad Ibn Sirin, ‘Ato' Bin Abi Rabah, Ibrahim an-Nakha'ie dan ramai lagi (Sohih Al-Bukhari ; Al-Musannaf, 5/242 ; Mawahibul Jalil, 4/452 ). Bagaimanapun, komisyen dalam hal MLM dan system piramdi ini boleh bertukar menjadi syubhah apabila :-

* Diikat komisyen jualan rangkaiannya dengan sesuatu jualan olehnya, ia menimbulkan masalah dari sudut Shariah seperti unsur pemaksaan, syarat yang tidak sah dalam perwakilan dan perjudian. namun begitu, ia mungkin diHARUSKAN jika terdapat penasihat Shariah yang membetulkannya selaras dengan aqad Ju'alah. namun begitu, majoriti syarikat MLM tidak mempunyai pensaihat Syariah untuk membetulkannya, menyebabkan ia kekal di dalam syubhah.

* Komisyen datang dari orang bawahan yang langsung tidak dikenalinya kerana sudah terlampau jauh ke bawah. Ini menjadikan orang atasan seolah-olah mendapat untung di atas angina tanpa sebarang kerja dan usaha lagi. Ia juga boleh dikelaskan sebagai broker di atas broker di atas briker di atas broker dan seterusnya. Dalam hal berbilangnya rantaian komsiyen broker ini, menurut perbincangan saya bersama Syeikh Prof. Dr Abd Sattar Abu Ghuddah (Pakar Shariah utama dalam bidang kewangan Islam dunia di Kesatuan Ulama Fiqh Sedunia, AAOIFI, Dow Jones Islamic Index dan lain-lain) ia termasuk dalam konteks memakan harta orang lain dengan bathil selain terdapat unsur judi. Ini adalah kerana ia seolah-olah meletakkan syarat kepada semua orang bawahan samada dengan pengetahuan mereka atau tidak, semua hasil jualan mereka akan diambil sebahagian keuntungannya untuk orang atasnya.

Walaupun demikian, jika komsiyen datang dari pihak syarikat atas dasar yang betul seperti jualah dan hibah, ia boleh jadi diharuskan. Namun sekali lagi rukun dan syarat aqad yang betul mesti dipantau oleh penaasihat Syariah yang berkelayakan.



* Dari sudut yang lain, terdapat juga keraguan dalam isu pemberian komisyen di atas usaha dan tugas agen (wakil penjual) atau "brokerage" (tukang kempen). Ini kerana sepatutnya komisyen ke atas "brokerage" tidak harus mensyaratkan tukang kempen itu untuk membeli untuk diri sendiri sebagaimana yang berlaku dalam beberapa jenis MLM. Sesetengahnya pula mensyaratkan ‘broker' atau ‘agen' untuk menjual sendiri sebanyak sekian jumlah bagi memperolehi komisyen jualan broker (ahli) di bawahnya. Dengan sebab-sebab ini, hal ‘broker' atau ‘agen' menjadi syubhah dan tidak lagi benar ianya disifatkan sebagai komisyen wakil atau broker yang diterima Islam.

3) Jika ahli berdaftar menyertai MLM dengan yuran tertentu, tetapi tiada sebarang produk untuk diniagakan, perniagaannya hanyalah dengan mencari orang bawahanya (downline), setiap kali ia mendapat ahli baru, maka diberikan beberapa peratus dari yuran ahi tersebut kepadanya. Semakin banyak anggota baru bermakna semakin banyak jualah bonusnya. Ini adalah bentuk riba kerana memperdagangkan sejumlah wang untuk mendapat sejumlah lebih banyak yang lain di masa hadapan. Ia merupakan satu bentu Riba Nasiah dan Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan MLM yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya hanyalah berupa ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian. Malah harga sebenar produknya juga adakalanya jauh dari harga yang dijual kepada ahli (sebagai contoh dijual produk web komputer, sedangkan haragnya jauh lebih tinggi dan si ahli pula tidak mempunyai komputer pun). Pada hakikatnya, si ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193.

4) Terdapat juga syarikat MLM yang melakukan manipulasi dalam menjual produknya, atau memaksa pembeli untuk menggunakan produknya atau yang dijual adalah barang haram. Maka MLM tersebut jelas keharamannya. Namun tidak semua MLM begini, cuma sebahagianya sahaja.

5) Terdapat juga unsur mirip "shafqatayn fi shafqah", atau bay'atayn fi bay'ah, (iaitu dua aqad jenis jual beli dalam satu) yang dilarang oleh Baginda SAW dengan pelbagai lafaz antaranya : "

نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم عن صفقتين في صفقة واحدة

Ertinya : "Rasulullah SAW melarang dari membuat dua belian (aqad) dalam satu aqad" ( Riwayat Ahmad, Al-Bazzar ; Al-Haithami : perawi Ahmad adalah thiqah ; 4/84 )

Ini berlaku apabila ada sebahagian syarikat MLM yang membuka pendaftaran ahlinya, setiap ahli perlu membayar sejumlah wang disebut yuran, tidak dapat dipastikan samada yuran tersebut untuk membeli kedudukan di dalam rangkaian ataupun membeli produk. Pada waktu yang sama, dengan termeterainya keahliannya itu, ia akan menjadi wakil pula bagi syarikat untuk merekrut ahli baru, maka tindakan MLM seperti ini, boleh dikatakan termasuk dalam kategori hadis : shafqatayn fi shafqah, atau bay'atayn fi bay'ah. Ini kerana, dalam hal ini, orang tersebut telah dikira melakukan transaksi aqad Mu'awadat (kontrak pertukaran hak kewangan) bila membeli produk atau menjadi ahli dan dalam masa yang sama masuk dalam satu jenis aqad lagi iaitu perwakilan (untuk menjualkan produk itu kelak di samping mencari ahli baru) dengan komisyen tertentu. Maka, praktis seperti ini jelas tergolong sebagaimana hadith di atas.

Ingin saya tekankan juga, hal berkaitan komisyen jualan orang di level keseratus akan diperolehi juga oleh upline di tingkat kedua, padahal mereka tiada sebarang kaitan aqad yang jelas, dan hanya kerana rantaian orang dibawahnya maka ia mendapat untung?. Apa yang diletakkan untuk mendapat untung?.

Sedangkan dalam contoh sebuah syarikat besar, seorang pemegang saham sememang layak dapat untung walaupun goyang kaki kerana ia meletakkan 'modal', sebagaimana yang diketahui , keuntungan boleh didapati dari tiga sebab iaitu 1) Modal 2) Kerja 3) Jaminan 'Dhoman' barangan dari sebarang aib pada barang yang dijual.

Lalu si pemegang modal berhak mendapat untung kerana ia letak modal, si pekerja layak mendapat untung kerana ia bekerja .. jadi apa hak si upline kedua untuk dapat untung jualan si downline ke seratus? Tiada modal, tiada kerja, tiada jaminan atau dhoman barangan yang dijual, kernaa jaminan barangan yang dijual adalah dari syarikat, bukan upline!.

Apa Maksud Sebenar Dua Aqad Dalam Satu ?

Shafqatain di Safqah dan lafaz yang seertinya denganya memang tidak dinafikan mempunyai banyak takrif dan tafsiran menurut kefahaman ulama yang berbeza. Manakala sesiapa yang hanya mendedahkan hanya beberapa kerat dari pandangan tersebut dan kemudian terus memegangnya. Tapi perlu diingat disana terdapat pelabagi tafsiran yang lain pula, dan saya memegang tafsiran yang lain. Maka itu tidak bererti tafsiran pegangan saya adalah salah, dan tafsiran pegangan anda mesti betul. Jika demikian perangainya, maka ini jelas tidak faham konsep ikhtilaf dalam nas.

Sebagai hadiah untuk awam dan pembaca yang mampu faham ini beberapa tafsiran tentang hadith dua aqad dalam satu mengikut beberapa kumpulan ulama silam dan kaitannya dengan MLM:-

*
1) iaitu contoh berkata penjual kepada pembeli : " Aku jual kepadamu baju ini dengan harga RM 10 tunai , atau RM 20 secara tangguh" , maka si pembeli bersetuju TANPA mengspecifickan plan tangguh atau tunai yang dikehendakinya. Ini bentuk yang ditafsirkan oleh Imam Malik, Abu Hanifah, At-Thawri, Ishak Rahawaih, Imam As-Syafie ( Syarh as-Sunah, Al-Baghawi, 8/142 ; ‘Aridathul Ahwazi, 5/240 ; Al-Mughni, Ibn Quddamah, 6/333; Al-Mudawwanah, 9/191 ).

Tiada khilaf di kalangan ahli ilmu, jenis ini adalah HARAM. Bagaimanapun tafsiran ini tidak berapa berkaitan dengan MLM, kerana biasnaya plan harga akan dipilih dengan tepat.

*
2) Iaitu contohnya pembeli : "jualkan kepadaku barangan ini dengan harga RM 10 tunai atau dengan sebuah radio pada tarikh akan datang", kemudian kedua-dua bersetuju tanpa memberikan yang mana satu mereka inginkan. Ini adalah tafsiran Imam Malik pula ( ‘Aridathul Ahwazi, 5/240 ) . Ini juga tiada kaitan dengan MLM.

*
3) Iaitu contohnya berkata seorang lelaki : "Aku jual kebunku ini dengan harga RM 10,000 dengan syarat kamu jualkan rumah kamu pula dengan harga RM 15,000" . Inilah juga tafsiran ulama mazhab Hanafi, Hanbali dan Syafie. ( Al-Mughni , 6/332 ; Al-Um, 3/67 ; ‘Aridatul Ahwazi, 5/239 )

Inilah tafsiran yang saya lihat ada kaitannya dengan kebanyakkan MLM. Iaitu berkata syarikat MLM kepada seorang ahli baru sebagai contoh : "aku jual barang water filter ini dengan harga RM 2000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 3 % dari harga jualanmu dan aku beri mandate kamu untuk jadi lantik ahli baru dan setiap jualannya kamu akan dapat 1 % dengan syarat kamu ada jualan sendiri sebanyak RM 1000 setiap bulan"

Lihat, dalam contoh saya tu ada berapa jenis aqad muawadah maliah yang bersifat lazim?

a- Jual barang RM 2000 - Aqad jual beli yang bersifat lazim

b- Lantik jadi wakil dengan upah (Wakalah bil Ujr) - aqad wakalah yang bersifat lazim.

c- Beri mandate untuk cari ahli - ini tiada masalah

d- Setiap ahli yang kamu lantik jual kamu layak dapat 1% - Ini ju'alah, juga kelihatan tiada masalah.

e- Kamu hanya layak dapat 1 % ju'alah tadi dengan syarat kamu ada jualan sendiri RM 1000 - Ini ada syubhat sikit syarat seperti ini. Perlu perbincangan dan ijtihad.

Cuma, secara umum kita dapat melihat bergabungnya dua aqad mu'awadat maliah (pertukaran hak milik harta) yang bersifat Lazim. Jika aqad itu ghayru Lazim maka ia diharuskan, tetapi dalam hal ini dua aqad itu adalah "aqad lazim"

*
4) Iaitu seorang penjual menjual dua barangan berlainan harga iaitu kasut dengan harga RM 100 dan handphone dengan harga RM 700, tetapi ia membuatnya terikat, iaitu jika anda beli handphone, maka pembelian kasut juga menjadi wajib. Inilah takrif yang dipegang oleh Al-Qadhi Ibn Al-Arabi al-Maliki ( Al-Qabas Syarah Al-Muwatta', 2/842 ; Al-Muntaqa , 5/36) .

Ini juga mempunyai sedikit kaitan dengan MLM kerana meletakkan syarat satu aqad lain sebagai syarat untuk sesuatu aqad itu boleh ‘concluded'.

*
5) Iaitu contohnya : Berkata penjual : " Aku jual handphone ini dengan RM 100 dengan bayaran ansuran dalam 3 bulan, dengan syarat aku akan belinya semual darimu dengan harga RM 80 tunai" . Ini adalah tafsiran Ibn Taymiah dan Ibn Qayyim pula. Ia adalah sama dengan takrif Bai Inah. ( Mukhtasar Al-Fatawa Lib Ibn taymiah, hlm 327 ; Tahzib Mukhtasar Sunan Abi Daud, Ibn Qayyim, 5/100 )

Tafsiran ini agak kurang kaitannya dengan MLM.

Demikianlah beberapa takrifan dan tafsiran ulama tentang hadith dua aqad dalam satu. Sebenarnya ada terdapat 3 lagi tafsiran, Cuma cukuplah sebagai info tambahan kepada pembaca. Oleh kerana beberapa yang dilakukan dalam MLM ada terdapat dalam salah satu tafsirannya, maka saya masukkan point dua aqad di dalam satu sebagai isu yang boleh menjadikan MLM samada haram atau batal atau syubhat.

Pun begitu, point ini boleh diealakkan jika aqad tersebut boleh dipisahkan dan berdiri dengan sendirinya. Pemantauan penasihat Syariah diperlukan bagi memastikan hal ini mampu dibuat.

Keputusan Majma Fiqh Sedunia ?

Kesatuan Fiqh Sedunia (Majma' Fiqh Islami) pernah mengeluarkan fatwa ke atas satu bentuk perniagaan MLM jenama PT Biznas yang disifatkan sebagai haram kerana ia adalah salah satu bentuk perjudian. Selain itu, keputusan itu juga menafikan bahawa komisyen yang digunakan adalah komisyen atau upah ‘brokerage' sebagaimana didakwa. (Rujuk keputusan nombor 3/24, 17 Julai 2003). Selain itu, Syeikh Salim Al-Hilali pernah mengeluarkan fatwa pengharaman dengan katanya : "Banyak pertanyaan berkenaan perniagaan yang diminati ramai. Yang secara umum gambarannya adalah mengikuti kaedah piramid dalam sistem pemasarannya, dengan cara setiap anggota harus mencari ahli-ahli baru dan demikian selanjutnya. Setiap anggota membayar yuran pada syarikat dengan jumlah tertentu dengan angan-angan mendapat bonus, semakin banyak anggota dan memasarkan produknya maka akan semakin banyak bonus yang dijanjikan. Sebenarnya kebanyakan anggota MLM yang menyertai cara ini adalah hasil motivasi bonus yang dijanjikan tersebut dengan harapan agar cepat kaya dalam waktu yang sesingkat mungkin, padahal ia langsung tidak menginginkan produknya. Perniagaan jenis ini adalah perjudian murni, kerana beberapa sebab berikut, iaitu:

Ø Sebenarnya anggota MLM ini tidak mahukan produknya, akan tetapi tujuan utama mereka adalah menyertai rangkaian piramid bagi mendapatkan kekayaan cepat apabila setiap ahli baru membayar yuran.

Ø Harga produk yang dibeli sebenarnya tidak sampai 30% dari wang yang dibayarkan pada syarikat MLM.

Ø Tujuan perusahaan adalah membangun jaringan individu secara berkesinambungan. Yang mana ini akan menguntungkan anggota yang berada pada level atas (Upline) sedangkan level bawah (downline) selalu memberikan nilai point pada yang berada dilevel atas mereka.

Justeru, saya kira, amat tipis untuk mencari MLM yang tidak tergolong dalam item-item salah yang saya sebutkan di atas, malah saya juga suka menyarankan agar pengamal-pengamal jualan amanah saham dan Takaful secara wakil untuk lebih berhati-hati agar tidak terjerumus dalam bab MLM. Bagaimanapun, jika anda masih ingin mendakwa halalnya MLM ini, saya sarankan agar pengamal MLM memastikan asas minima Shariah berikut dapat dipatuhi :-

1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya). Justeru, produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanyalah bertujuan untuk mengabui dalam undang-undang dan hukum Shariah, ia tiadalah halal di sisi Shariah. Justeru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).

2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. Ini kerana penjualan barangan emas secara tangguh adalah Riba jenis Nasiah.

3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.

4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya di jualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game).

5. Tidak diwajibkan bagi si ahli membuat belian sendiri dalam jumlah tertentu bagi memperolehi komsiyen dari orang bawahannya. Ini kerana dibimbangi ia mirip paksaan belian. Namun jika syarikat meletakkan syarat JUALAN MINIMA untuk memperolehi komisyen kumpulan dan sebagainya, ia mungkin dibenarkan dengan syarat ia dibuat atas asas ju'alah. Untuk itu, syarat dan rukun jua'alah mestilah dipastikan sempurna.

6. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ?.

7. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya. Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat.

8. Mempersembahkan system komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan.

9. Menstruktur plan pemasaran di anatara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah iaitu perkonsgian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi.

Mana MLM alternatif??

"Kalau ustaz pandai sangat, kenapa tak tuliskan sahaja macam mana MLM yang menepati Shariah tu, biar orang boleh guna" Demikian tempelak seorang pemuda tanpa kesabaran melalui sebuah web.

Jawapan saya seperti berikut :-

Pertama : Memang ramai 'suruh', 'arah' dan minta saya sebutkan macam mana MLM yang harus serta realistik.

Inilah masalah orang ramai, tidak berfikir mendalam sebelum meminta. Kita kena faham, tak semua yang perniagaan diasakan ikut cara yang menpeati Shariah itu menarik pada pandangan mata orang ramai dan boleh laku untuk dijual di Malaysia, dan tak semua pula plan dan skim atau produk yang sangat boleh dijual dan menarik itu menepati hukum Shariah. Jadinya bagi menghasilkan satu plan hebat yang menepati Shariah dan boleh jual, perbincangan dua pihak antara Ilmuan Shariah & bisnesman amat perlu dalam hal ini.

Mana mungkin sebuah plan pemasaran MLM terbaik dapat dicadangkan hanya dengan mengemukakan permintaan mudah begitu sahaja kepada saya, ini kerana mungkin saya mempunyai penyelesaian dari sudut teori Shariahnya. Teori ini pula sebahagiannya bersifat fleksible dan tidak sebahagian yang lain, kerana itu perbincangan diperlukan dengan pihak pakar pemasaran demi memastikan samada ia 'viable' untuk diperkenalkan atau tidak. Kerana saya bukanlah pakar dalam bab pemasaran.

Kedua : Saya juga bukanlah seorang jutawan yang membolehkan saya memperkenalkan plan bisnes MLM contoh yang hebat dan menepati Shariah. Mudahnya, selagi tiada bisnesman Muslim yang punyai perhatian kuat tentang halal haram dan berkesudian berbincang dengan orang Shariah, selagi tu tidak akan didapati plan dan skim MLM alternatif yang menepati Shariah.

Untuk maklumat, proses inilah yang amat kerap kami (ilmuan Shariah sedunia, saya dan rakan-rakan ustaz di semua institusi kewangan Islam seluruh dunia) ; iaitu kami duduk berjam-jam dengan pakar pemasaran, peguam untuk mencipta produk kewangan Islam yang halal serta dalam masa yang sama aqad-aqadnya juga halal dan boleh diaplikasikan di sisi undang-undang Malaysia. Kesimpulan saya, jika hanya ada satu pihak sahaja yang bersungguh, ia pasti akan menjadi hasrat yang terbengkalai juga.

Akhirnya, saya tahu bahawa hukum MLM ini masih terbuka untuk perbincangan, malah Syeikh Dr Abd Sattar Abu Ghuddah ketika perbincangan dengan beliau mengakui ini isu yang agak baru baginya. Benar, amat sukar ditemui tulisan para ulama Islam dari Timur Tengah berkenaan hal MLM ini, disebabkan MLM belum masuk ke pasaran negara Arab dengan meluas. Justeru, menjadi tanggungjawab para ilmuan Shariah Asia Tenggara untuk membantu masyarakat untuk mengetahui pandangan Shariah tentang MLM ini. Tulisan ringkas saya hanyalah pandangan awal bagi memberi peringatan bahawa dengan sekadar pandangan, kelihatan begitu banyak keraguan boleh muncul dalam perniagaan MLM ini. Tidak perlulah pembaca merasa marah dan benci dengan tulisan ini. Ini sekadar nasihat bagi mereka yang mengambil berat tentang pendapatan serta memikirkan barzakh dan akhirat mereka yang kekal abadi. Wallahu ‘alam.

Kuala Lumpur, Malaysia (14 Zulhijjah 1427 H = 4 Januari 2007)